Verdidebatt

Hvem har livets rett?

Tidligere leder for Dissimilis, Kai Zahl, har i en nylig utkommet bok gitt uttrykk for at han synes det er greit at barn med funksjonshemminger aborteres bort. Dette er både trist og sjokkerende lesning!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En skulle tro at Zahl, som har tilbragt mye av sin tid sammen med nettopp funksjonshemmede, hadde et helt annet syn enn dette. Han er vel en av dem som absolutt har fått erfare hvor talentfulle, ivrige, humørfylte og herlige funksjonshemmede mennesker som oftest er. Hvordan er det mulig å mene at funksjonshemmede ikke har livets rett på lik linje med alle funksjonsfriske?

I dagens samfunn kan det virke som mange mener at funksjonsfriske er mer verdt enn funksjonshemmede. Det er skremmende, og viser bare hvordan samfunnet dyrker det såkalte “perfekte”. Min påstand er at ingen av oss er perfekte, men vi er alle unike! Skal vi ikke heller dyrke det unike, og lære oss å sette pris på de kvaliteter hvert enkelt individ innehar? Vi er alle skapt av Gud, og i Hans øyne er vi alle like verdifulle!

"For du har skapt mitt indre,
 du har vevd meg i mors liv.
 Jeg takker deg fordi jeg er skapt
 på skremmende, underfull vis.
 Underfulle er dine verk,
 det vet jeg så vel.
 Mine ben var ikke skjult for deg
 da jeg ble skapt i lønndom
 og ble formet i jordens dyp.
Du så meg den gang jeg var et foster,
 i din bok ble alt skrevet opp;
        mine dager ble dannet
        før en eneste av dem var kommet.
   
Gud, hvor høye dine tanker er,

        hvor veldig summen av dem!"

Salme 139, 13 - 17

Ifølge dagens samfunn er det flere ulike faktorer som gjør at et barn ikke har livets rett:

1.     Funksjonshemming

2.     Usikker økonomi

3.     Foreldrenes karriere

4.     “Det passer ikke nå...”

5.     “Vi har nok med de barna vi har…”

6.     o.s.v.

Vi kunne ramset opp en lang liste med såkalte “grunner” til at et barn ikke har livets rett, men aborteres bort før det overhode hadde noen sjanse til liv. Dette er noe av det som ryster meg mest med dagens samfunn! Alle barn har rett til liv, og det er vel på tide at vi begynner å kalle en spade for en spade i denne saken. Et foster, et barn, er ikke “bare en celleklump” som vi kan kvitte oss med, men det er et menneskeliv. Det er mulig for alle å ta ansvar for det barnet en aktivt har vært med på å unnfange, enten ved å ta seg av barnet selv, eller ved å adoptere det bort til andre som sårt ønsker seg et barn.

Alle barn har rett til liv, og alle er like verdifulle – uansett funksjonalitet. For meg som kristen er det helt klart hva som gir mennesket dets verdi: Det at vi alle er skapt av Gud og elsket av Han!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt