Verdidebatt

Kamp om de eldres sjeler

Eldreomsorgen er en viktig valgkampsak. Jeg tilhører en generasjon som selv vil være med på å utforme byens eldrepolitikk. Som osloborger på 66 år har jeg en visjon for eldreomsorgen. Derfor stiller jeg som kandidat til bydelsutvalget for ap i Sagene

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ikke tror på de enkle løsningene i eldreomsorgen.  På samme måte som andre, må vi eldre selv bestemme hvordan vi skal innrette våre liv. Eldre mennesker er like ulike som andre, både i bakgrunn, helse og kultur. Derfor trengs det varierte helse- og omsorgstilbud til eldre.

De ansatte i eldreomsorgen opplever en stadig tøffere hverdag da en rekke av tjenestene beskjæres mer og mer. I større grad en tidligere styres den offentlige sektor etter beinharde. snevre økonomiske kalkyler. På mange måter har vi det siste tiåret gått fra en eldreomsorg til eldreservice. Eldreomsorg handler om at fellesskapet gir oss litt tilbake av det vi har ytet til samfunnet. Det er det som f. eks. er tanken bak folketrygden. Vi har som samfunnsborgere ytt noe til samfunnet som vi i vår alderdom kan nyte godt av.

Selvsagt må fremtidens eldreomsorg forholde seg til nye utfordringer. En av måtene vi kan møte fremtidens eldrepolitikk på er å øke samspillet mellom sivilsamfunnet, frivillige organisasjoner og kommunale etater. Kommunene støtter det frivillige foreningsliv som gir mange eldre en meningsfylt tilværelse. På eldresentrene kunne eldre innvandrere f.eks. få hjelp hver onsdag til å forstå brev fra kommunen. Torsdagene kunne det være undervisning i sykdommer som kan ramme eldre. Ja, mulighetene er mange. Det gjelder bare å slippe kreativiteten løs.

Det er fremdeles mye frivillighet i vårt land, også blant oss eldre. Men vi må engasjere oss i annet enn i idrettslag, menigheter og vinklubber og aksjonskomiteer som arbeider lokalt mot for eksempel valg av en my veitrase eller nedleggelse av et eldresenter.

”Vi får de politikere vi fortjener,” sier vi litt fleipete og legger til at de kjennetegnes ved løfter de ikke klarer å holde. Det er ikke tilfelle. Vi får langt bedre lokalpolitikere enn vi fortjener. Unge som nettopp har begynt sitt yrkesaktive liv og vi eldre som har avsluttet det. Men det er viktig at politikere ikke er heltidsansatte. For de bør møte virkeligheten på arbeidsplassen og i sitt nærmiljø, og ikke primært i kommunens rådhus!

Det kreves en god porsjon kreativitet og virkelig nytenkning for verve frivillige som vil påta seg politiske verv. For det skal virkelig gode grunner til for å bli fritidspolitikere! Men det er den som har skoen på som vet hvor den trykker. Derfor trenger vi eldre folkevalgte som kan tale de eldres sak. For en verdig alderdom må bli mer enn fagre ord. For det handler om å leve! Det skal være godt å bli gammel, selv om fordelen med å bli eldre avtar med alderen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt