Verdidebatt

Hvermansens reviderte?

Olavsfestdagene har i år invitert Espen Lind til å lage nye melodier på salmetekster, såkalt "Linds Reviderte". Verkene skal fremføre torsdag 29.juli i Trondheim.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det skal sies at undertegnede overhodet ikke har noe i mot Herr Lind, jeg er heller imponert over hans dyktighet som komponist og utøver. Jeg forstår også at han har fått en spennende musikalsk henvendelse, og at han har takket ja, selvfølgelig. Det er jo jobben hans! Mitt innlegg dreier seg altså IKKE om Espen Lind, (eller hans medmusikanter) det er heller hans oppdragsgivere jeg stiller spørsmål ved.

For, jeg er allikevel skeptisk til at dette er måten å bevare salmeskatten på. Man vil nok få økt interesse for salmer, men jeg er redd for at det blir så "alminnelig" og "ufarlig" at salmenes budskap forsvinner. Det finnes dessuten utrolige mange dyktige musikere/komponister/arrangører i dette landet, så jeg syns det er rart at man ikke kan benytte seg av noen av dem, i stedet for å hyre inn agnostikere og kirkefremmede. Men det er klart, hvis det ikke dreier seg om budskapet i tekstene, så er det vel heller ikke så viktig hvem som fremfører det?

For kanskje er ikke dette gjort for at salmeskatten og dens budskap skal bevares, kanskje er det bare nok et ledd i denne populær-kristendommen som har en tendens til å oppstå. Jeg har tidligere skrevet innlegg på verdidebatt om "julehykleri", hvor jeg refser artister som tjener fett på julebudskapet, samtidig som de svartmaler kirken og kirkens ledere. Noe av det kvalmeste jeg vet, er artister som plutselig finner frem til en rusten barnetro like før jul, og tjener en årslønn på å være fromme fra midten av november og frem til nyttår. Dette kan jeg umulig være alene om.

Jeg tviler ikke på at morgendagens arrangement blir en suksess for Olavsfestdagene, og som salmeforkjemper er jeg fornøyd med at de satser på salmer.

Allikevel. Kan hende er jeg helt på jordet, kan hende er jeg altfor streng. Men når jeg hører salmer om Jesus, vil jeg gjerne at de blir fremført av noen som kjenner han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt