Verdidebatt

utøya@112.no, hjelp@112.no

Det gikk halvannen time inne politiet kom til øya. Mye kommunikasjon foregikk via SMS. Men man kunne for all del ikke bruke stemmen av frykt for eget liv. Bilder fra åstedet via MMS kunne gitt politiet en rask og presis oversikt, og spart liv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

La oss ikke bli opptatt av å plassere skyld for hvorfor ting tok tid. Dette var en situasjon ingen kunne forutse. La oss derfor heller tenke sammen og finne måter som gjør at vi kan begrense skade dersom vi står overfor neste krisesiutasjon.

SMS-muligheter til 112 er etter min mening det første som bør aktiveres.

Det ville også vært en forbedring at alle mailer som gikk til de innarbeidede tallene 110, 112, og 113 med .no etter seg ville bli registrert. Da kunne man sende til nød@112.no, terror@112.no, hjelp@112.no, eller hva man ville finne formålstjenelig.

Det hadde ikke vært noe problem å sende mail med alle norske stedsnavn som f.eks utøya@112.no. Man kan teknisk sett kanalisere alle adresser til et sentralt oppsamlingssted. Man står altså ikke overfor noen teknisk utfordring, men bare at noen får beskjed om å gjøre det.

Det virker logisk at dersom det hadde vært et klargjort system, så hadde vi vært bedre rustet for å begrense omfanget av grusomhetene.

Jeg tror den mest effektive delen av et modernisert innmeldingssystem ville være å sende bilder til 112 via bildemeldinger direkte fra telefonen. Mange sender automatisk med geografiske spesifiseringer, geotags. Da vil man nesten uten å tenke bare kunne ta bilde, send til 112, og da på den måten gi livreddende informasjon nesten uten å tenke. Dette kan gi grunnlag for legge en handlingsplan for raskere aksjonering og skadebegrensning.

Men dette må innarbeides, og utførende myndigheter trenger støtte via oppfordringer fra oss vanlige mennesker til å få i gang dette raskt. Da tenker jeg på i morgen. Ikke om en uke.

Er noen enige med meg, eller tenker jeg feil, eller er det noe jeg har oversett? Vær med å tenke, eller spre tankene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt