Verdidebatt

Opplevelser for demente et forsømt område?

Her om dagen vandret jeg i mitt barndomsfjell Lifjell i Telemark. Opplevelsesfjell nr. 1 både for min ektefelle og meg. Våre foreldre tok oss med alt fra 6-årsalderen. Ektefellen har nå sterkt fremskredet alzheimer, men når jeg forteller om fjellopplevelsene før og nå, smiler hun bredt og synger Lifjellsangen utenatt. Selv om hun i neste sekund har glemt hva vi snakket om, er etter fagfolks bedømmelse slike øyeblikksbilder av uvurderlig verdi for den syke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Øyeblikkets opplevelser enten det er i sykehjem eller utenfor.I den forbndelse er det fristende å trekke fram hunden. I en kommentar til hundens pris  4. juni i Aftenposten slutter seniorforsker Bjørn R. Kaltenborn, norsk institutt for naturforskning slutter han slik:: "I folkehelseperspektiv er effektene av hundehold såpass betydelige  at man gjerne kunne hatt hund  på blå resept."  Det blir vel ønsketenking, men jeg har opplevd hvor opptatt demenspasientene blir av en liten hund som av og til spankulerer omkring i sykehjemmet der jeg ofte er på besøk.

Uansett er det viktig at det gjøres de anstrengelser som er mulig for å legge det til rette for mest mulig fri ferdsel  Inne i institusjonen og helst åpen dør direkte til opplevelseshage. I eldre instusjoner er det vanskelig å få  dette tilfredsstillende til.  Men av hensyn til de strenge bestemmelser om å avstå fra låst dører eller tvangsbruk på annen måte, er man oppmerksam på forholdet og forsøker å gjøre det beste ut av situasjonen. Eldrerådet i Asker fikk nylig en gjennomngang av "tvangsforholdene " ved våre sykehjem i bygda. En fikk bestemt inntrykk av at de ansatte gjør det så åpent og fritt som mulig på tross av til dels vanskelige bygningsforhold ved de nåværende institusjoner. Men det er et nødvenig ønske om  bedre løsninger. Imidlertid vil en vel da ikke unngå å plusse på med arbeidshjelp. GPS kan ikke løse alt. Er Askers poltikere villig til det?
Hvorom allting er forventer en at de to nye heldøgnsprosjektene i kommunen "bygges up to date." Med ulåste dører og direkte adgang til sansehage. Men fortsatt er det av stor betydning at vi pårørende og frivillige yter sin skjerv til øyeblikksopplevelsene.

Kanskje vi også  burde bli flinkere til minne hverandre om at det i De Forente Nasjoners eldrerettigheter står at eldre har rett til omsorg som gir trygghet og sosial  og mental stimulering i et menneskelig og trygt miljø. Det er også å håpe at Norges verdighetsgaranti for eldre er innen rekkevidde.


Odvar Omland
leder for Asker eldreråd

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt