Verdidebatt

Stortinget spiller Monopol med oljepengene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Har du noen gang lurt på hva politikere vet om framtiden som ikke du og jeg vet, når de våger og investerer dine og mine oljepenger i aksjer, obligasjoner og rådyre kvartaler i hjertet av London?

Tror du de tenker at; vi er sju milliarder mennesker på jorden. Jeg tenker at om 13 år er vi åtte og når jeg blir 94 i 2037 passerer vi ni milliarder munner å mette.

Samtidig som befolkningen eksploderer forsvinner store områder med dyrkbar jord. Ørkener sprer seg og ekstremvær dreper mennesker og planter.

I fjor var det krise på kornmarkedet. Store korneksportører som Russland og Ukraina produserte akkurat nok til eget forbruk, mens USA stupte inn i sitt tredje uår på rad. Kornprisene på verdensmarkedet ble doblet. De fattigste opplevde ekstrem prisøkning på sitt daglige brød.

En ny sesong med dårlig vær vil gi oss større utfordringer enn sult. Tennsats til det som skjer i Midtøsten var økt prisen på korn og ingen våger å spå hvordan araberverden og dermed vår verden ser ut om et år.

Ingen militær, forsker, analytiker, økonom eller politiker forutså det som skjedde i Midtøsten.

Lærdommen må være; når uforutsette ting skjer, skjer de fort.

Mens kornmengden minsker og prisene stiger eser middelklassen i Kina og India opp til flere hundre millioner mennesker som forlanger biff og rødvin til middag, akkurat som oss. For å produsere denne biffen blir enorme landbruksområder omgjort til beitemark.

Som om ikke befolkningseksplosjon og matkrise er nok er vår vestlige verden inne i en dyp økonomisk krise som rammer stadig flere EU land.

Vi opplever et Europa som utvikler seg til to EU stater, de rike i Nord også Sørstatene. Der har innbyggerne blitt gjeldsslaver. Politikerne sølte bort folkets formue for å redde banker som skjøt seg selv i foten.

Om det står dårlig til med økonomien i Europa så er situasjonen hakket verre i USA som i virkeligheten er konkurs. Nå lar de seddelpressa gå mens kineserne kjøper opp industrien. Vi kjøper aksjene.

Legger våre folkevalgte sammen befolkningseksplosjon, underskudd på mat og økonomisk krise forstår de at oljefondets investeringer er usikre greier.

Meningen med oljeformuen må være å sikre livet til framtidens nordmenn og framtiden starter her og nå.

Oljefondets verdier må tilbakeføres til Norge for å bekoste en altomfattende nybygging av fedrelandet.

Eldre får en alderdom de selv bestemmer over. Vi bygger tusenvis av nye skoler. På universitetene underviser verdenes beste forskere. Massekulturen blomstrer, rocken lever.

Vi bygger ut veger så de blir trygge og elbiler kjører selvsagt gratis. Mellom de største byene legger vi spor til superraske tog. Vi sikrer matforsyning med å oppruste jordbruk og havbruk. Rikholdige beredskapslagre gjør oss i stand til og overlever en Fimbulvinter eller to.

Arbeidskraft til utbygging henter vi der den er, EØS reglene forplikter oss likevel til å legge byggejobbene ut på anbud i EU.

Det er på tide at vi analyserer oljeformuens framtid, enten som aksjer i utlandet, eller til fornyelse av fedrelandet? Det er i dag vi skaper framtidens Norge.

Bygg en folkebevegelse og redd folkeformuen fra totalhavari.

Helge Grønli gormjarl@online.no

Høvåg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt