Verdidebatt

Samme verdier - justering av profilen

Landsmøtet i KrF ga fredag kveld et klart signal: Partiets grunnverdier ligger fast samtidig som det åpnes for å gjøre en ryddejobb med profilen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ryddejobben består i å endre paragraf 2, den såkalte bekjennelses- eller lojalitetsparagrafen. Paragrafen krever nå at tillitsvalgte må være "bekjennende kristne". Forslaget til endring innebærer at tillitsvalgte "er forpliktet på og skal arbeide for partiets kristne verdigrunnlag".

Den nåværende bestemmelsen med krav om bekjennelse gir partiets profil et element av menighetstenking. Ved å erstatte bekjennelseskravet med en bestemmelse om forpliktelse på verdigrunnlaget, får KrF en mer helhetlig politisk profil. Dette tydeliggjør også, som Kjell Magne Bondevik sa, at forbindelsen mellom kristendom og politikk går langs den etiske dimensjonen, og ikke langs den trosmessige.

Det som skjedde på landsmøtet, var at denne setninga i paragraf 12 ble tatt bort med klart flertall, 145 mot 36 stemmer: "I §§ 1 og 2 kan det bare gjøres språklige endringer". Dessuten anbefalte landsmøtet med 160 mot 21 stemmer at det neste landsmøtet (i 2013) vedtar endringene i paragraf 1 og 2.

Lovendringer krever 2/3 flertall, eller 67%.  På landsmøtet var det 80% som stemte for endringa i §12, og 88% som stemte for anbefalinga om å endre §§ 1 og 2. Det har vært en klart økende oppslutning om lovendringene over tid. I landsmøtet ble det også vist til at æresmedlem Jakob Aano støtter endringene. Aano er tidligere stortingsrepresentant fra Rogaland, et av fylkene der det har vært størst motstand mot endringer. Også de tidligere lederne Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik er for endringene.

Synet på endringene følger ikke generasjonsgrensene, f.eks. var det flere ungdommer som ikke ville ha endringer, mens partiets seniorutvalg støttet endringene.

Forslagene om endringer har fått enstemmig støtte fra strategiutvalget, sentralstyret og landsstyret. Også klare flertall i kvinnenettverket og KrFU vil ha endringer. Når i tillegg et overveldende flertall på årets landsmøtet anbefaler endringene, er det ikke tvil om at landsmøtet i 2013 kommer til å følge opp og vedta endringene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt