Verdidebatt

Kutt ut alle fridagene i påsken!

Dersom vi fjerner rødfargen i kalenderen på skjærtorsdag, langfredag og 2 påskedag kan menighetene virkelig samles om påskens store budskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvert år tenker jeg det samme. Det er så synd at så mange av oss reiser bort i påsken.

Skolene har lang påskeferie, kalenderen har tre ekstra røde dager og folk legger til noen ekstra feriedager slik at man kan reise bort. Til fjells, til hytter ved sjøen i en årstid der solen varmer, dagene blir lysere og vi kan markere at nå er vintersesongen straks over og vår og sommer er i anmarsj. Med økende velstand, der folk flest har både stadig flottere hytter og råd til å ta seg en ferie, er det ikke rart at mange av oss benytter anledningen.

Ja, jeg unner folk ferie, og påske på hytter, med familie og venner har mange flotte tradisjoner. Tid til påskekrim, koking av egg ute, Kvikk Lunsj og Appelsin og soling ved skiløypa, påskekryssord, påskeegg, gule lys, Roald Øyens påskenøtter og Viggo Valles påskelabyrint. Vi priser våren, vi nyter fridager, og jeg er også en av dem som setter pris på dette.


Fortsatt er vi mange i Norge som først og fremst forbinder påsken med Bibelens påskebudskap. Dette med Jesus, som red inn på et esel som en helt, for så å spise avskjedsmåltid med disiplene, bli tatt til fange og bli henrettet på to sammenslåtte trestokker. Enden på historien er at han står opp fra de døde og viser seg for sine forskrekkede venner. Derfor synger noen av oss "Påskemorgen, slukker sorgen" og vi har våre påskegudstjenester.

Men det er jo så mange av oss som reiser bort og ikke kan delta i kirkens store høytid, påsken! Jeg sitter ikke på statistikk, men svært mange steder er oppmøtet lite. Folk er jo bortreist! Joda, vi kan både lese i Bibelen, ha kristen påskefelleskap på hytter og hoteller, men det er noe som mangler i en menighet når storparten av menigheten er borte når den store, felles påskefeiringen skal finne sted.

I sin tid ble 2. juledag, 2. påskedag og 2. pinsedag gjort til helligdager, for at prestene skulle rekke over alle kirkene slik at folk skulle komme sammen til høytidsgudstjeneste. De klarte det ikke med bare de dagene som det var knyttet et kristent budskap til.

Kanskje tiden nå er inne til å ta dagene tilbake igjen? Skjærtorsdag er ikke helligdag i vårt naboland, og langfredag kan markeres om kvelden som inngangen til en påskehelg. Resultatet vil i hvert fall være at langt større deler av menigheten ville kommet sammen til en felles påskefeiring. De inndratte høytidsdagene kunne blitt gjort heller gjort disponible for fri bruk ellers i året, som en utvidelse av feriekvoten, eller som en fast ferieuke om våren.

Lite realistisk? Ja, jeg innrømmer det, men det er lov å drømme om at menigheten kan samles til markering av det som er hele kjernen i den kristne tro: At Jesus beseiret synden og døden, for oss.

God påske!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt