Verdidebatt

GRENSEOVERSKRIDELSE

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kritikken av Israel har passert en grense. Når NUPI-direktør Jan Egeland sammenlignet bordingen av båten Mavi Marmara med nordkoreanernes senking av et sørkoreansk krigsskip, og legene Gilbert og Fosse sier israelerne hadde som mål å drepe flest mulig sivile i Gaza, da er det ikke lenger kritikk, men dehumanisering. (Vibeke Løkkeberg visualiserer den djevelske strategien for oss i filmen «Gazas tårer».)

Vi må kunne tegne karikaturer av all verdens profeter, og guder for den del, og være innenfor ytringsfriheten, men ikke umenneskeliggjøre et folk. Det er det disse personene gjør -og kommer unna med det. Ulykkeligvis har vi ikke lover som forbyr dette, bare når det kommer så langt som til oppfordring til folkemord, da er det brudd på internasjonal lov. Det kan likevel den iranske presidenten gjøre og fortsatt være velkommen i FN. Dehumanisering kom før Holocaust, det er et forstadium til folkemord.

Det er bare en nasjon i verden som er forsøkt utryddet tre ganger etter siste verdenskrig og som stadig er truet med det. I tillegg er det ingen annen nasjon som blir fratatt retten til å forsvare seg, ikke bare av Egeland og de andre nevnte, men av majoriteten i verdenssamfunnet. Før Seksdagerskrigen, da den israelske regjering drøftet hva de skulle gjøre med de egyptiske provokasjonene, sa et regjeringsmedlem om et evt. forkjøpsangrep: «Verden vil fordømme oss, men vi vil overleve». Alternativet var og fortsatt er: Utslettelse, men med verdens anerkjennelse.

Det er tragisk når heller ikke Kirken står opp og forsvarer Israel. Den ser på Israel som en okkupasjonsmakt, og assosiasjonen går til nazi-Tyskland. Mellomkirkelig råd og Kirkens Nødhjelp oppfordrer til boikott for å få slutt på « den ulovlige okkupasjonen» og «den folkerettslige blokaden av Gaza» (se kirken.no). Kirken tolker her okkupasjon og folkerett i tråd med Israels fiender. Den israelske lovforståelsen, som også har sterk støtte av eksperter på internasjonal rett, synes ikke å ha interesse. Boikott ser israelerne på som økonomisk krigføring. Kirken mot jødene, -ting gjentar seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt