Verdidebatt

Helbredelse er det primære, men samtidig er det etisk likestilt å sørge for en god måte å dø på

Horn svinger seg uvørent i Vårt land 3. februar og hevder at Tyskland ligger langt bak Norge når det gjelder aksept for «passiv» dødshjelp, altså det å begrense livsforlengende behandling. Så kommer han med et eksempel om “Derrick” og hva han og hans enke måtte gjennomgå. Videre skriver ham at Tyskland er dette fortsatt kontroversielt. Om Horn hadde oppdatert seg, ville han ha visst at det siste året har Tyskland tatt igjen og gått forbi Norge på dette området.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Allensbach Intsitut für Demoskopie har gjennomført en undersøkelse som klart viser at mer enn hver tredje tyske lege er villig til å utføre dødshjelp.

Avisa German News in English, har stilt den tyske legeforeningens leder Jörg-Dietrich Hoppe spørsmål om denne undersøkelsen, og han svarer at dersom en lege er etisk komfortabel med å hjelpe noen å begå selvmord, ja så kan de nå gjøre det. Det er mange måter en lege kan hjelpe sin pasient på uten frykt for å bli straffet av legeforeningen.

Blant de legene som vanligvis behandler pasienter med alvorlige og uhelbredelige lidelser er det 47 prosent som sier at de stadig blitt spurt om å hjelpe sin pasient med assistert suicid. 33 prosent etterlyser et lovverk som gir anledning ti å gi pasientene slik hjelp. Undersøkelsen viser altså at et anselig antall av leger i sin praksis har snudd ryggen til den offisielle oppfatningen som tyske leger har hatt til denne problemstillingen, nemlig at leger ikke skal hjelpe pasienter med å begå selvmord verken aktivt eller passivt.

I det følgende gjennomgås noen problemstillinger knyttet til legalisering av legeassistert suicid. 89 % av legene mener at legalisering fører til at mange vil be om hjelp fordi de føler seg selv som en belastning for familie og samfunnet. Blant leger som er motstander av legalisering, er 92 % mot. Blant leger som er for, blir prosenttallet 83.

Neste spørsmål tar utgangspunkt i at det støter mot den hippokratiske legeeden å hjelpe pasienten å dø. 65 % støtter dette, bare 30 % av tilhengerne av legalisering, men hele 83 % av dem som er mot legalisering støtter dette argumentet.

Ingen kan fastsette nøyaktig når en lidelse er så håpløs at det vil være riktig å gi hjelp. Dette støttes av 48 %, 24 % av tilhengerne, 62 % av motstanderne.

Pasienten har selvbestemmelse til å fastsette sitt eget dødstidspunkt støttes av 64 %, 80 % av tilhengerne og 55 % av motstanderne mener dette er forsvarlig.

58 % mener at en lege er særdeles godt egnet til å støtte sin pasient. Her er tallene 72 prosent for mens 50 % av dem som er mot, har denne oppfatningen.

54 % av tyske leger mener at gjennom legeassistert suicid forhindrer man at pasienten må lide unødvendig. Hele 75 % av dem som går inn for legeassistert suicid, mener dette mens 43 % av dem som er i mot, støtter dette argumentet.

Der Spiegel sier i en kommentar til denne undersøkelsen at den er i samsvar med en tilsvarende undersøkelse i 2008, en undersøkelse som da sjokkerte legenes representanter i legeforeningen.

Ellers vil jeg få fremheve at dødshjelp-praksisen funker så godt at en stor majoritet av legene støtter ordningen i de landene den er innført.  Dette gjelder også landet med lengst erfaring, Nederland. I Oregon støttes deres ”modell” av Hospice-bevegelsen, og 10-årsrapporten fra Oregons helsedirektorat fant intet misbruk eller andre grunner til å endre praksis. Tyskland har gått lenger enn Norge når det gjelder passiv dødshjelp, ved at livstestamentet har fått bindende status. Osv. Dette viser at Horn er helt på jordet!

De Ridder som av Horn omtales som eutanasilegen, sier at selvsagt er helbredelse det primære for legene, men samtidig er det etisk likestilt å sørge for en god måte å dø på. Jeg benytter anledningen til å etterlyse lignende undersøkelser som bedre kan belyse situasjonen i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt