Verdidebatt

Må Egypt velge mellom diktatur eller sharia-styre?

I disse dager følger verden nøye med på utviklingen i Egypt. Forhåpningene om et nytt Berlinmurens fall i Midtøsten, blandes med uroen for at islamistiske krefter skal avskaffe det lille av demokrati som finnes, hvis de kommer til makten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Egyptiske kristne ledere, som Norsk Misjon i Øst har kontakt med, sier: ”Vi nekter å gi etter for frykten som sier at vi må akseptere et fortrykkende og ikke-demokratisk regime, fordi alternativet er verre!” Det må finnes flere valgmuligheter enn disse to alternativene.

Som mange andre religiøse og politiske minoriteter, frykter de siterte lederne enda mindre trosfrihet og ytringsfrihet hvis islamistiske krefter skulle ta over etter Mubarak. Men i så mange år har de lengtet etter og håpet på en forandring, og nå kan muligheten være her! Den muligheten må gripes. Jeg ønsker sammen med dem å tro at det er mulig for Egypt å komme gjennom denne politiske krisen med styrket demokrati og økte menneskerettigheter. Hva skal til for å oppnå denne forandring?

Hossam Baghat, leder for den egyptiske menneskerettighetsorganisasjonen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), skrev den 5. februar i Washington Post at de helhjertet støtter kravet om Mubaraks avgang. Samtidig påpeker viktigheten av at presidenten tar noen nødvendige grep før sin avgang for å sikre en demokratisk overgang. Slik det er i dag, er det i følge konstitusjonen enten visepresidenten eller tilsvarende ”stortingspresidenten” som må ta over makten, hvis presidenten av en eller annen grunn ikke kan utføre sine plikter. En ny president må utpekes innen 60 dager, og dermed er interimspresidenten forhindret fra å gjøre konstitusjonelle forandringer eller oppløse parlament og regjering. De to aktuelle kandidatene i følge dagens ordning, Omar Suleiman eller Fahti Sururm, er i følge EIPR ikke egnet verken midlertidig eller permanent. For å løse Egypts krise må derfor Mubarak før han går av blant annet:

  • Overføre alle sine fullmakter til visepresidenten frem til hans nåværende periode løper ut i september.
  • Oppheve landets unntakstilstand som myndighetene siden 1981 har brukt for å undertrykke befolkningen og nekte dem lovfestede rettigheter.
  • Sette sammen en uavhengig ekspertkommisjon, slik at de kan begynne jobbe med utkast til nødvendige konstitusjonelle forandringer for å sikre at det kommende presidentvalget virkelig blir åpent og fritt. Disse forandringene må legges frem for parlamentet og avgjøres i en folkeavstemning snarest.
  • Utpeke en sammensatt overgangsregjering med representanter fra alle politiske retninger i landet, som sitter frem til neste presidentvalg og holder interimpresidenten ansvarlig. Når en ny president er valgt, kan en helt ny konstitusjon utarbeides som sikrer Egypts overgang fra diktatur til demokrati og ivaretar egypteres menneskerettigheter.

I en kronikk i danske Kristelig Dagblad fremholder den nederlandske debattanten Ayaan Hirsi Ali at det må finnes en tredje vei, som gjør at Egypt unngår tragedien med å havne enten i tyranni eller sharia-styre. Denne tredje vei må i følge henne adskille religion og politikk, samtidig som en representativ regjering etableres med rettstatsprinsipper og gode betingelser for handel og investeringer. I den kommende valgkampen må de sekulære gruppene organisere seg godt og overbevise Egypts befolkning om at en shariabasert regjering vil forverre de lidelsene folkemassene nå protesterer mot.

Å tviholde på et diktatur med en lang historie av overgrep kun av frykt for hva fremtiden vil bringe, mener jeg er bakstreversk og et nytt overgrep mot befolkningen som lengter etter frihet. Det må være mulig å finne en tredje vei utenom diktatur eller sharia-styre. Nå er det en mulighet til etterlengtet forandring – den må gripes, men på riktig måte. Hvem vet når og om den kommer igjen? Samtidig må alle gode krefter jobbe for at nødvendige rammer er på plass, slik at en reell overgang til demokrati kan virkeliggjøres. Da finnes det håp for en bedre fremtid for Egypt!

Lisa Winther

Menneskerettighetsrådgiver, Norsk Misjon i Øst

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt