Verdidebatt

Ingen Ap-roser

Stakkars Anne-Grete Strøm-Erichsen. Først skulle hun hanskes med Afghanistan, så må hun ta tak i fogderi- og sykehusstrid i Møre og Romsdal.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man trenger ikke være stor politisk analytiker eller fremstående sosialantropolog for å skjønne at sykehusstrid i Møre og Romsdal er noe av det verste en helseminister kan utsettes for.

Uvanlig sterke krefter har i alle år holdt fogderistriden oppe. Fylket er delt i tre, og hvert fogderi har sin hovedstad. De tre byene unner hverandre lite.

Sykehusbråket har vart lenge. Strøm-Erichsen så seg nødt til å slenge ut noen kjøttstykker til sinte nordmøringer. Hun lot dem beholde føde- og akuttavdelingen i byen.

Men dermed ble det nye sykehusprosjektet i Molde mindre lønnsomt, og Helse Midt-Norge mener at det ikke finnes midler til et nytt sykehus før i 2018. Trekken fra romsdalsfjorden står inn gjennom morkne vinduer, og moldenserne aksepterer ikke så lang ventetid.

Helseministerens besøk i Molde ble en spissrotgang blant sinte borgere. Ledende Ap-politikere har mange ganger hatt gleden av å gå i spissen for jazzparaden i juli. Nå er det ikke mange godord å hente for Arbeiderpartiet i Rosenes by.

Det verste for regjeringen er at dette ikke bare handler om et lokalt tilfelle der stridbare romsdalinger og nordmøringer barker i hop. Mulig nedleggelser av lokale sykehus har satt sinnene i kok i flere lokalsamfunn.

Snart er statsminister Jens Stoltenberg den eneste forsvarer av helseforetaksmodellen. Skepsisen har vokst frem i store deler av Arbeiderpartiet, og konkurrerende partier kan hente ut gevinster. Partisekretær Raymond Johansens duell med tidligere helseminister Dagfinn Høybråten i Dagsrevyen, ble en forestilling som partisekretæren nok ser tilbake på med liten glede.

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand sier at Arbeiderpartiet kommer til å gå på et dundrende nederlag i kommunevalgkampen som følge av sykehusstriden. Det er ikke lett å se hvordan Ap skal komme seg ut av denne knipen. Oppføring av mastene i Hardanger kunne man utrede, men det er ikke gjort i en håndvending å endre norsk helsepolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt