Verdidebatt

Alarm på alarm i eldreomsorgen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ga opp å telle alle gangene det på Internett er regisrert  alarmer  om sviktende eldreomsorg her og der i i kommune-Norge. . I disse dager er det TV 2 som alarmerer voldsomt. . Undersøkelser dette fjernsynet har gjort viser at over 3000 står og venter på sykehjemsplass.  Og man mener at det også er en god del mørketall.

Jeg har selv en  kone som har alzheimer som er oppført på kølisten i Asker, der det står 89 og venter. Og som leder av Asker eldreråd sirkler tankene og handlingene mesteparten av  døgnet om hva en kan gjøre med svikten. .  I Asker og de mange  kommuner der det står dårlig til.

Som mangeårig befatning både administrativt og politisk med alle "svikene" er jeg   opprørt , men også skamfull over at vi ikke har klart å løse eldresaken bedre.   Selvsagt har kommunene  etter hvert fått mange gode tilbud, men man har altså ikke klart å holde tritt med behovet. Og hvordan skal man da klare det  i fremtiden når de store eldrebølgene kommer mot 2020, 2030, 2040 ogv 2050?

Det haster med en nytenkning. Og da kommer en ikke utenom raskt å utnytte hjelpemidler via omsorgsteknoligien.  Og hvorfor ikke satse på omsorgslønn slik at pårørende kan ta seg fri fra jobben. For å nevnte et par grep som bør tas.  Alle de friske eldre som blir flere bør også ta sin frivillige tørn i denne omsorgen av sine "søstre og brødre" som trenger bistand.. Det må nok mange frivillige hender og hoder i tillegg til det offentlige dersom en skal  makte å få til en god eldreomsorg framover. .

Men den ”unnfallende” statsministeren bør også mer på handlingsbanen enn hittil.

Det nytter ikke at han   hver gang han får seg forelagt "graverende eksempler" uttrykker at "  Vi samarbeider godt med   kommunene. Og vi "styrker" klagerordningen. Men vi skal også få flere institusjonsplasser opp å stå."  Om Stoltenberg  denne gangen har fått et så sterkt trykk gjennom avsløringen spesielt i TV2, at han handler raskt , gjenstår å se. Uansett må det settes press på at det utarbeides en  forpliktende nasjonal  eldreplan som kan rette opp skavankene.  Når man klarte å få til barnehagedekningen er det ufattelig at en ikke forlengst har lovfestet rett til sykehjemsplass.

Med sviktende statlige ressursoverføring er det ikke rart  at kommunene ikke klarer å legge til rette en verdig eldreomsorg . Derfor er mitt budskap at staten må gå inn med øremerkede midler både til drift og investeringer. Jeg er for det lokale selvstyre, men her bøyer jeg av og roper på sentraldirigering av eldreressursene, når en fortsatt har en haltende eldreomsorg.  Men la meg føye til at ressursutnyttelsen må også ha argusøyne.

Hittil har vi eldre vært for snilde. Bør det bli et eldreopprør?  Blant  annet et massivt krav om representasjon av pensjonister i kommunestyrer og storting?   En burde faktisk også ha plass til en statsråd over 70.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt