Verdidebatt

Først bedre omsorg

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har tidligere gitt uttrykk for at samhandlingsreformen kan være et godt steg mot bedre helse- og omsorg. I disse dager kan enhver av oss si vår mening om dette. Samtidig hva vi mener om den foreslåtte 685-siders nye helse- og omsorgslov. Allerede nå hevdes det at lovforslaget ikke er tydelig nok når det gjelder de oppgaver staten har ment kommunene skal overta. Det forutsettes at spesielt kommunene vurderer dette når en avgir sin uttalelse.
> > Det er slått fast at det nevnte forslag skal munne ut ny nasjonal helse- og omsorgsplan for helse- og omsorgstjenestene i årene framover. Når det gjelder høringssvarene til forslagene skal disse avgis via internett. Hva med de eldre som ikke er på nett? Kanskje en burde blant annet ha høring av et utvalg slike brukere av hjemmetjenesten og sykehjem?
> > Det er forutsetningen at samhandlingsreformen på basis av avtaler med kommunene og statlige helseforetak skal settes ut i livet fra 2012.
> > Vestregioens 16 kommmuner i samarbeid med nabokommunene i Kongsbergregionen, Midt-Buskerud og Hallingdal er i gang med en omfattende felles satsing knyttet til de store utfordringene i kjølvannet av samhandlings? og helseregionreformene. Favner man for vidt?
> >
> >
> > Uansett skal det ikke mye kunnskap til å forstå at det til å begynne med må bli en haltende reform. Det er derfor ikke til undres at mange stiller seg tvilende til om staten denne gang klarer å overføre tilstrekkelige midler til kommunene. HUSKER JEG IKKE FEIL HAR MAN GÅTT INN FOR EN STATLIG VERDIGHETSGARANTI. Dog mener enkelte politikere at garantien allerede er brudt. Således skriver stotingsrepresentant Dagfinn Høibråten (KrF) i en avisartikkel at ?"Det går ikke an å love de eldre styrkede rettigheter og etterpå hevde at man bare viderefører gjeldende rett og derfor ikke trenger å betale det det koster.
 Det går ikke an å sende brev til landets pensjonister i en valgkamp med løfter om en verdig eldreomsorg, for deretter fortelle dem at det skal være gratis.
Det går ikke an å pålegge kommunene skjerpede krav til kvaliteten i eldreomsorgen og deretter nekte å gjøre opp for seg.
 Det går ikke an å forhandle seg fram til en avtale om en styrket rettslig stilling for landets eldre, love at pengene skal følge reformen, for deretter å hevde at forslaget ikke medfører økonomiske konsekvenser".
 For å reise kjerringa burde derfor stortinget først øremerke midler til en skikkelig opprustning av omsorgstilbudene i kommunene. Også lovfeste en klar rett de eldre og funksjonshemmede. Slik som en gjorde med barnehagene. Stadige oppslag i massemedia om mangler taler sitt språk om nødvendigheten av dette. 
Dessverre har m ange kommuner store etterslep, ja sykehjemskrise og for svake hjemmetjenester. Ser man til alle landets kommuner trengs det midler i milliardklassen. Er vår stortingsrepresentanter villige til å ta det ekstra løftet som skal til. Med formål å skaffe en omsorg som en kan bli stolt av? 
Odvar Omland
Leder Asker eld

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt