Verdidebatt

Norge og EU

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Det står i VL i dag at “EU vil tvinge Norge til å godta TV-sendt alkoholreklame på kanaler som sender fra andre land rettet mot det norske markedet.” Videre står det at “Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet bekrefter overfor avisen at saken er ekstremt vanskelig for Norge.”
Hvorfor skulle dette være en vanskelig sak? Vi er da ikke medlemmer av EU, så hvorfor kan ikke UD be EU og Brussels “klappe igjen”? Nei, her må “Nei til EU” folka komme på banen. Dette kan vi ikke finne oss i.
Eller må vi det, akkurat slik vi har gjort siden vi sa nei til EU-medlemskap i 1972 og 1994?
Jeg begynte derfor å sjekke litt på tingene, og hvis du nå ser på informasjonen som staten har på nettsiden “Norges forhold til EU” http://www.eu-norge.org/Norges_forhold_til_EU/ så kan du spørre deg selv etterpå: Hvilke felt innen EU systemet er det som vi ikke er med på å finansiere?
Legg samtidig merke til ordlyden og beløpene som står oppført under “Et spørsmål om penger” http://www.eu-norge.org/Aktuelt/Nyhetsartikler/eos_kontingent/ : Når Norge deltar på EUs programsamarbeid og andre deler av det europeiske samarbeidet må vi også legge penger i potten.
Dette er jo nesten som et “spleiselag,” og spleiselag er noe vi alle kan være med på: Norge og EØS-partnerne forpliktet seg da (i 2004) til å bidra med til sammen € 1,167 milliarder til de ti nye landene, samt Hellas, Spania og Portugal i perioden 2007 – 2009. Dette økte med € 140 millioner i forbindelse med at Romania og Bulgaria ble EU-medlemmer i 2007. Av de samlede € 1,307 milliarder denne femårsperioden betaler Norge € 1,270 milliarder, eller ca. 97 prosent, mens Island og Liechtenstein står for de øvrige 3 prosent.
Beløpet som du og jeg, (og resten av skattebetalerne i Norge), skal ha innbetalt til “EU-potten” i 5-årsperioden 2004 – 2009, og det som et bidrag til at 13 nye land skulle kunne bli medlemmer av EU - mens vi fortsatt skal stå utenfor - er altså på € 1,270 milliarder.
En milliard er 1000 millioner. Det vil si at beløpet er på € 1 270 millioner. Omregnet til norske kroner til en kurs på 8.00 (noen øre fra eller til skulle ikke spille noen rolle i denne sammenheng) så har du og jeg bidratt med kr. 10 160 (ti tusen ett hundre og seksti) millioner kroner til EU for at 13 nye land skulle kunne bli medlemmer av EU. Som staten selv skriver: “Det vil si at Norges bidrag gjennom EØS-midlene er i gjennomsnitt litt over 2 milliarder kroner i året.”
I tillegg til dette ser jeg at Norge skal bidra med 33 573 142 (268 millioner kroner) i et “Grenseoverskridende samarbeidsprogram for 2007–2013: Danmark, Sverige og Norge - Interreg IVA Øresund-Kattegatt-Skagerrak”  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/08/219&format=HTML&aged=0&language=NO&guiLanguage=en
Det er derfor nærliggende å spørre: Har vi blitt holdt for narr når byråkrater og politikere har sagt i snart 40 år, (siden 1972) at vi ikke er medlem av EU, eller bare føles det slik?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt