Verdidebatt

Hode eller mage?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torsdag morgen, første dag i september. NRK P1 melder at næringsministeren har en knapp kommentar i forbindelse med skipsreder Fredriksens annonserte utflagging fra Norge. Giske sier: "Jeg vil tro at dette er en avgjørelse som er tatt mer med MAGEN enn med hodet!". Sitat slutt.

Fordi næringsministeren åpenbart har vanskelig for å se en rasjonell begrunnelse for at mangemilliardæren vil flytte ut hele sin enorme pengebinge fra Norge, insinuerer han altså at mannen må ha vært overstyrt av følelser da denne avgjørelsen ble tatt.  I beste fall hadde han et verbalt anfall av oppdemmet frustrasjon over norske skattemyndigheter. Men at det faktisk foreligger noen logisk gode argumenter for å si goodbye til et land med status som "verdens beste" -  det er for statsråden utenkelig. Politikken kan det jo heller ikke være noe i veien med, siden et regjeringsskifte etter sigende ikke ville utgjøre noen forskjell for Norges svar på onkel Skrue.

Giske får uventet støtte fra andre norske rikinger med tisifret formue, så som Stordalen, Buchard og Ulltveit-Moe. Disse hevder omtrent unisont at det for dem er uproblematisk å drive internasjonal business på konkurransedyktig nivå ut fra fedrelandet, med hoderystende adresse til sin adskillig mer mediesky kollega.

For noen år tilbake viste en interessant BI-undersøkelse at over 60% av avgjørelser hos næringslivets toppledere ble tatt ut fra ”magefølelsen”. Altså er det ikke bare tørre tall, prognoser og fakta som spiller inn hos beslutningstakerne. I høyeste grad har også emosjonelle faktorer og indre drivkrefter avgjørende innflytelse. Dette er selvsagt også forhold som kan overføres på andre av livets områder, og som bør skape tankekors for noen og hver. Dyre sportsbiler, hus og designklær blir som kjent svært ofte kjøpt mer ut ifra magen enn hodet og lommeboka. For ikke å snakke om alle de som utvelger seg make og livsledsager mer styrt fra underlivet enn fornuften.. ,

Vi er altså slettes ikke alltid så forbasket velberegnende og rasjonelle i våre vurderinger som vi liker å innbille oss. Daglig blir milliarder av dollar flyttet, tunge politiske beslutninger fattes og utallige tommelfingre vendes opp eller ned på bakgrunn av disse høyst individuelle og uforutsigbare tilstandene.  Uttrykk som "nervøsitet på børsen" henspeiler et marked med svært små og sårbare marginer. En verden der ikke bare numeriske kalkyler og grafer råder grunnen, men der magefølelse og høyst menneskelige impulser kan gi seg plutselige og skjebnesvangre utslag i opp-eller nedadgående retning.

Ledere er også mennesker med hjerte, lever, nyrer, mage og hode. Det er ikke bare lov å bruke hodet; det er også en profesjonell plikt og dyd av nødvendighet. Allikevel kan ingen påberope seg å være så rasjonelt iskalde i hodet at de ikke i noen grad – bevisst eller ubevisst - lar seg påvirke av signaler fra magen. Bibelen sier at Gud ransaker vårt hjerte og våre nyrer. Og da nok ikke først og fremst med tanke på vår fysiske helse, men heller våre indre motiver og dypereliggende beveggrunner for atferd og valg.

Nå har riktignok noen større mage og hjerte enn andre. For noen synes også veien fra mage til hode å være i overkant lang, mens hjertekontakten virker midlertidig stengt eller totalt ute av drift. Enkelte kan jo også med god grunn mistenkes for å være tjukkere i hodet enn andre, til tross for at de ser ut til å klare seg rimelig greit og har til salt i grøten..

Felles for oss alle er imidlertid at vi er avhengige av en god balanse mellom de indre vitale organer og toppetasjen. Vi har alle våre egne valg vi må ta. Men om våre valg er styrt av fornuft eller følelser, kan iblant være svært vanskelig å avgjøre. Stikkord her er kjente ingredienser som sunt bondevett, intuisjon, skjønn, gruppepress, stemning, fysisk/psykisk dagsform, stress, moralsk standard, tro, verdisyn og hjertelag – for å nevne noe.

Og som det står så treffende i den store kokeboka:  Hvor din skatt er, der vil også ditt hjerte være!

(Også publisert med illustrasjoner  på www.persoetorp.blogspot.com)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt