Verdidebatt

Å føre et menneske til fall

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvor ofte har vi ikke lest om hvor mørk den pietistiske tiden var og hvor negative de var til alt verdslig. Man skulle ikke gå på samfunnshuset hvor folk drakk seg fulle, man skulle ikke spille kort, man skulle ikke gå på kino, man skulle ikke ditt og man skulle ikke datt. Først vil jeg si at den pietistiske tidsaldren i Norge har fått vell mye pepper for sin samfunnsmodell. For, det er ikke uten grunn at prester og lekmenn nektet folk og spille kort! Det er ikke uten grunn at foreldre nektet sine barn og gå på kino. Men det er heller ikke uten grunn at pietismen i Norge har fått mye pepper, fordi noe av pietismen i Norge forandret seg etter at Hans Nilsen Hauge døde. Dette vil jeg se litt nøyere på i dette innlegget.

Jeg husker som om det skulle vært i går at Johannes Kleppa, tideligere redaktør i Dagen-Magazinet hadde en time med oss i kirkehistorie på Bildøy. Og ha sa (for dere som vet hvordan tonefallet hans er så er det litt mer mening i dette her..) «Pietismen er ikkje nogo neagativ! Pietismen er nogo positivt!» Og jeg skal si meg enig i det! Det pietismen opprinnlig var bygde på: Gudsfrykt, god oppdragelse og hart arbeid! Hans Nilsen Hauge selv var en meget samfunnsengasjert og viktig person i Norge for utviklingen av industrien! Men etter hans død har det kommet inn miljøer i pietismen som var på grensen til og gå under kategorien sekteterisk. Man måtte ikke finne på og gifte deg med noen utenfor menigheten/ forsamlingen! Det var for verdslig! Måtte ikke finne på og gå på kino! Man måtte ikke finne på og drikke alkohol! Den siste har jeg lyst til og stoppe litt opp for. For hva var egendlig grunnen til at avholdsbevegelsen i Norge på et tidspunkt var så stor i kristne miljøer? Grunnen var den at folk drakk seg så fulle og spilte så mye kort og terningspill at de til slutt hadde brukt det av penger de hadde på akohol og når de ikke hadde mer penger så satset de hus og gård i pengespill. Det var altså en grunn for at folk tok til ordet og sa at dette må vi få en slutt på. De viste tydelig at dette må vi ta fullstendig avstand fra! Severer vi alkohol hjemme så ville man kunne friste folk til og falle og igjen drikke seg fulle, spiller vi kort så vil man kunne friste tideligere spilleavheninge til og igjen falle i synd. Derfor ble mange totalavholds fra akohol og spill.

Jeg ser veldig godt alle disse argumentene og det er gode argumenter! Men det spørs om man ikke burde ha undersøkt saken i Bibelen litt mere. Det eneste tidspunktet ikke kristne mennesker ikke fikk lov til og ta del i det kristne forsmalingen var når de skulle ha nattverd sammen, det var en sammling kun for Guds menighet på jord. Ellers så kan man spørre seg om hvem Jesus gikk sammen med? Han kom horer og tollere i møte og møtte dem der hvor de var. Poenget er at vi må ikke gjøre det til synd og drikke et glass øl eller vin! Vi må ikke gjøre det til synd og ha en hyggelig kveld med kortspill og venner. Det ligger ingen forbandelse over alle kortstokker og en kortstokk blir ikke til en religion før du selv gjør den til en religion!

Selv er jeg «totalavholds» fra alkohol. Det er da altså ikke fordi jeg mener det er synd og drikke et glass øl. Men det er to grunner til at jeg er det. For det første så syntes jeg alkohol smaker pyton, eneste gangen jeg drikker akohol er når jeg går til nattverd eller drikker et glass cider men 0,7 prosent alkohol eller hvor mye det er… For det andre har jeg en onkel som har vært alkoholiker i mange år og jeg har en far som har jobbet med alkoholikere og jeg har selv besøkt Indre Misjonsforbundet sitt hjem i Bergen for mennesker med rusavheninghet flere ganger og snakket med folk med problemer der. Jeg har rett og slett sett og hørt så mye om hva rus kan gjøre med folk til at jeg har ikke samvittighet til og drikke det. Det er min subjektive meninger om dette her og jeg har lite problem med at folk ikke har samme oppfatningen som meg. De har ikke tatt et valg som er mer feil enn det valget jeg har tatt. Det er viktig for meg og understreke. Så lenge man klarer og sette grenser. Sette en grense for at man ikke drikker seg full og setter en grense for HVOR man drikker alkohol så skal mennesker få lov til og nyte det. På Jesu tid var vin en helt vanlig og daglig drikk og Luther drakk vel øl stort sett vær dag. Jeg har intet problem med og spille kort, men jeg spiller aldri kort hvor det er penger inne i bildet. Jeg går gjerne på kino og ser en god film. Jeg er gjerne med venner som ikke er kristne. Det mener jeg at er det vi er satt til! Vi er satt til og forkynne evangeliet for ufrelste og det skjer veldig sjelden at de ufrelste kommer på våres møter, derfor må vi ut blant folk! Ha tro til at Gud beskytter oss slik at han ikke lar oss komme i fristelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt