Verdidebatt

Gråpus i manesjen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forrige uke var vi på sirkus Arnardo med minstemann .På forhånd snakket vi om at vi skulle se tigre og løver ,aper og elefanter på sirkus.

Men det drøyde og drøyde og ingen løver dukket opp, faktisk ingen dyr i det hele tatt før.....gråpus og vennene slo til:)

Jeg trodde ikke mine egne øyne ,men gråpus skulle altså hoppe igjennom en ring slik som løvene og tigrene gjorde i gamle dager.

De var riktig så flinke men jeg kunne ikke la være å sammenligne kattepusene med løvene.Det hele ble liksom litt komisk.

Tragikomisk får jeg vel kalle det når jeg i ettertid fant ut hvorfor gråpus har tatt løvenes plass på sirkus.Ja det er jo en grunn til alt her i verden. Og denne gangen var det dyrebeskyttelsen som har klart å få sin vilje igjennom, slik at norske sirkus kun har elefanter igjen på listen over dyr de har lov til å reise rundt med.Foruten kattepusene og noen fugler.

For selv om sirkus direktøren har forklart at dyrene har det godt og det er kort sesong for sirkus her i Norge, så har regjeringen vedtatt at alle sirkus må kvitte seg med dyr innen 2015:

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.6903836

Heldigvis for oss så kom det noen elefanter på slutten av showet ,og det reddet hele sirkusopplevelsen for minstemann.

Forestillingen var ellers helt fantastisk med dyktige akrobater i alle varianter.Vi voksne syntes det var en fin opplevelse ,men minstemann kjedet seg og det gjorde mange andre unger også rundt oss....helt til elefantene kom da:)

Jeg husker selv når jeg gikk på sirkus som barn så var det en stor opplevelse å se dyra som gjorde kunster.

Har også vært på sirkus med de eldste sønnene og enda da var det dyr med i showet.

Hva er vel et sirkus uten dyr?

Hele poenget med å reise rundt blir jo borte ved å fjerne sjarmen i det å ha med seg levende dyr som kan gjøre kunster.

Dyrevernere sier jo at det er nedverdigende for dyr å bli kledd i glitter og stas og vist frem på denne måten.Hva da med menneskene ? De har jo også glitter og stas på seg.

Jeg skjønner ærlig talt ikke  all denne sentimentale begrunnelsen som dyrevernere bruker som argument når det gjelder sirkus ( og dyr i det hele tatt).

Dersom dyra får mat og stell under sesongen så er det vel ikke verre enn at hester deltar i hesteveddeløp, eller hunder og katter blir dollet opp og dratt med på utstilling?

Det er trist men det ser ut til at sirkusene i Norge blir lagt ned i løpet av 5 år.Det spørs om det lønner seg å fortsette uten vanlige tradisjonelle sirkusdyr.

Er det bare meg som er ondskapsfull ,eller finnes det noen andre der ute som også synes at dette er veldig trist?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt