Verdidebatt

Paven kler det ikke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vatikanet føler seg forfulgt etter kritikken som er reist i forbindelse med avsløring av en rekke overgrepssaker.

Fader Raniero Cantalamessa, som også er Vatikanets egen predikant og dermed den eneste som kan predikere for pave Benedikt, sammenligner kritikken av paven for håndteringen av anklagene om overgrep mot barn, med antisemittisme.

Paven og Vatikanet kler ikke offerrollen. I denne situasjonen burde ikke Paven og hans menn fokusere på å forsvare seg selv eller den katolske kirke.

Det forteller mye om hva som er i fokus, når fader Cantalamessa i samme preken sier  at han «ikke ville snakke om det barn har vært utsatt for» siden "saken diskuteres intenst alle andre steder."

Det er nettopp barna paven og hans menn bør snakke om. Først og fremst ved at de kommer med en uforbeholden unnskyldning overfor alle barn som er rammet. Dernest ved å bidra til at de som har begått overgrepene blir straffet etter loven. Og deretter ved å fortelle om hva de vil gjøre av endringer i den katolske kirke for å redusere risikoen for nye overgrep.
Skal den katolske kirke komme overgrepene mot barn til livs, vil det selvfølgelig ikke være tilstrekkelig å i all stillhet flytte overgriperen videre til en ny menighet, eller å la de som har vært ansvarlige for å skjule overgrep i en menighet eller bispedømme, få fortsette som kirkens menn.
En slik tankegang er ikke bare kritisk for barna som risikerer seksuelle overgrep, men det er også et stort problem for alle tjenere av den katolske kirke som ikke er overgripere og som ønsker ukulturen til livs.
Hadde paven og hans menn vært mer urolig for barna og mindre for at geistligheten er svertet, så kunne det gitt oss håp om at den katolske kirken virkelig ønsker å ta ansvar og bidra til endringer, i stedet for å håpe at de også denne gangen skal komme unna et kritisk søkelys.
Om ikke Vatikanet selv er klar for dyptgående endringer, så håper jeg at endringen i samfunnet i en mer åpen og gjennomsiktig retning, vil føre til at det blir luftet ut av de mørke rom i den katolske kirke, slik at risikoen for nye overgrep mot uskyldige barn blir redusert.
Katolikker over hele verden fortjener religiøse ledere som er nettopp det, og ikke overgripere eller ledere som lar overgripere få utfolde seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt