Verdidebatt

Ærlig påskehandel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mot slutten av forrige århundre tok det etter hvert av med stormskritt en ikke ubetydelig norsk grensehandel av billige, svenske matvarer. Særlig populær ble kyllingfileten, som bare kostet vel en tredjedel av prisen i den norske varehandelen den gang. En påskelørdag la jeg og min kone ut på langtur til Strømstad i vår gamle Passat, med skiboks på taket for anledningen. Her skulle det handles!

Nå er det å si at våre begreper rundt hva som defineres som ”kjøtt” i de dager, var høyst uklare. Faktisk var vi av den noe originale oppfatning at kjøtt var kjøtt, fisk var fisk – og kylling var fugl! Og dermed: Ut ifra denne vår klare, personlige overbevisning var de overhodet ikke i vår tanke - de strenge tollrestriksjonene med fattige 6 kg kjøtt tillatt gjennom grønn sone. Vi var da på kyllingjakt..

Med god samvittighet lastet vi takboksen full av frossen kyllingfilet fra et tyrkisk supermarked til fantastiske 54 svenske kroner kiloen. Lykkelige over den billige påskehandelen satte vi kursen mot grensen. Vi kunne nesten høre det klukke oppe fra biltaket, da vi ble vinket inn til tollinspektøren ved Svinesund. Lovlydig sveivet jeg ned bilvinduet, hilset høflig og lot mannen stille sine rutinespørsmål:

Jaså, dere har vært og handlet?

. Vi svarte nikkende og bekreftende, mens fruen pekte beroligende på noen få plastposer og ciderkasser i baksetet.

Men hva har dere oppi her, da?”

, ville betjenten vite og pekte på den stappfulle takboksen.

Kylling!!

, svarte vi nærmest i kor mens vi smilte uskyldig, men oppriktig stolte fra øre til øre. Da lo tolleren hjertelig:

Akkurat ja, hehe… kylling liksom! Vær så god, ha en fin tur videre!

. Åpenbart tilfreds og uten flere inngående spørsmål lot han oss passere. Og som nybakte smuglere akselererte vi lett undrende, men intetanende inn i gamlelandet!

Stor var forskrekkelsen da vi med varene vel i fryseren, fikk opplyst av troverdige kilder at vi uforvarende faktisk hadde smuglet nærmere 30kg svenskekylling over grensen. Tolleren holdt det tydeligvis ikke for særlig sannsynlig at det faktisk var et skremmende ærlig svar han fikk, og slettes ingen spøk! Han skulle bare ha visst. Men vi visste jo ikke engang selv..

Kyllingen fra grenseland varte både lenge og vel. Ærlighet på grensen varer lengst!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt