Verdidebatt

Kjør alarm om debatten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Det er flott med debatt om religionshistoriker Hanne Nabintu Herland og hennes alarmer til det norske folk.
Helene Lindqvist går i verdidebatt.no sterkt i rette med en sak jeg hadde i Bergens Tidende som respons på Lindquists anmeldelse av Herlands bok i samme avis.
Lindquists anmeldelse bærer tittelen "Falsk alarm". Der leser vi med forskrekkelse at problemet er at Herland kommer til orde. Hun bør ikke bli tatt seriøst. Ja, boken " bærer preg av hennes kristne forankring" og så er boken "også kommet ut på et kristent forlag".
Det er ikke hva Lindquist mener som er alvorlig, men den måten hun omtaler folk som mener og tror annerledes enn henne. Når dette kommer som BTs anmeldelse av boken, fant jeg grunn til å reagere.
Nå skriver Lindquist i verdidebatt.no at hun synes Herland skal ”ytre seg akkurat så mye hun orker”. Det høres flott ut, men jeg synes gjerne hun skal gjengi sin anmeldelse her på verdidebatt, så kan folk dømme selv hvor vakkert hun omtaler Herland. I debatt om ytringsfrihet og religionsfrihet er denne saken et godt eksempel på hvordan alternative stemmer blir stemplet og latterliggjort.

Min interesse er ikke Herlands bok, og jeg leste anmeldelsen på vei til Bolivia. Her har jeg liten mulighet for å finne den. Det jeg synes er bra er at vi nå kan lese mange alternative stemmer, og jeg trenger ikke være enig med dem. De trenger heller ikke være "smarte" slik Lindquist ønsker seg.  

Det er utrolig mange slike historier som denne i norske medier. Når Anders Cappelen skal gi terningkast til PFU som – merk – jobber med medieetikk, er en av mellomtitlene i journalisten.no "Mørkemann tapte". Denne gang er det Jon Kvalbein som stemples, av en som kommenterer pressens arbeid med etikk.

Jeg holder fast ved at Lindquist i sin omtale av Herland skriver en ny politisk korrekt fortelling som hyller ytringsfrihet og mangfold, men advarer sterkt mot at de praktiseres. Det er mulig at jeg leser for mye med mine briller, men i dette terrenget har jeg lang og mangfoldig erfaring.

BT har en stolt historie for å gi plass for ulike stemmer, og det er derfor på sin plass at deres tidligere profilerte kommentator Frank Rossavik (nå Morgenbladet) ble kåret til "årets meningsbærer" av Oslo Redaktørforening. Han kan tjene som et eksempel på en som er genuint interessert i alternative og "usmarte" stemmer i mediedebatten. Bare for å nevne det. Han hører visst ikke til min menighet.


Geir Magnus Nyborg  - pt. Sucre, Bolivia

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt