Verdidebatt

Dagbladet og ytringsfriheten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det mest pinlige ved Dagbladets trykking av Muhammed-tegningen, var at de var fullstendig uvitende om bildets famøse bakgrunnshistorie. Hun som opprinnelig tegnet og offentliggjorde tegningen med profeten Muhammed fremstilt som en gris, Tatiana Süsskind, ble idømt to års fengsel for å ha gjort det - i Israel av alle steder!

Süsskind var aktiv i en jødisk nasjonalistisk organisasjon som både av Israel, USA og EU er definert som en terroristorganisasjon. Etter å ha hengt opp Muhammedbildene ble hun prompte arrestert. Hun er her avbildet med en t-skjorte med symbolet for den ekstreme, høyreorienterte antiarabiske Kachbevegelsen som hun var medlem av. Publiseringen av bildene i Hebron i 1997 utløste en voldsom voldsbølge, der 15 000 palestinere tok til gatene.

Dette stod det ikke et ord om i Dagbladet tre siders lange artikkel + forside i forbindelse med at Muhammedkarikaturen ble trykket.

For øvrig er det tankevekkende at tyskere som i 1933 oponerte mot publiseringer av bilder som disse, i sin samtid ble karakterisert omtrent på samme måte som enkelte her på Verdidebatt i dag omtaler utenriksminister Støre: som servile.

Debatten om ytringsfrihet er i ferd med å bli en karikatur i seg selv. Man klynger seg til ytringsfrihetsargumentet ut fra en "lufta er for alle"-tankegang, der det plutselig er blitt om å gjøre å trykke gasspedalen i bånn og dure på for full musikk.

Men det er noe dere som plutselig har blitt så hissige etter å forsvare ytringsfriheten, overser: Den er et hardt tilkjempet produkt av kultiur og sivilisasjon. Vi er derimot i ferd med å forvandle den til en ren latterlighet som mennesker med en viss kulturell standard, for hvem det å sjikanere andre mennesker under enhver omstendighet er å anse som uttrykk for tarvelighet og lav dannelse, bare må riste på hodet av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt