Verdidebatt

Kristne er inkonsekvente

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristne er inkonsekvente, noe den velkjente ikke-volds forkjemper Mahatma Ghandi la merke til. Han sa: "I like your Christ, I do not like your Christians.Your Christians are so unlike your Christ." Dette utsagnet er sepesielt forståelig med tanke på hvilken tid Ghandi levde på.

De kristne, dvs hovedsaklig de britene som kom til bl.a. hans eget hjemland India, oppførte seg ikke direkte som sin Rabbi Jesus. De reiste rundt omkring i verden og koloniserte. På uttalt plan innebar dette å bringe kultur og sivilisasjon til de primitive og laverstående regioner i verden – det var visstnok utifra en nobel og uegoistsisk hensikt. I praksis innabar dette å voldta, undertrykke, drepe, torturere, rane og analfabetisere – det fullstendig motsatta av det uttalte, og det hårreisende mer enn motsatte til Jesu liv, lære og død om "ikke-vold."

Noe som utdyper dette videre er det som skjedde på forrige MLK – dag (Martin Luther King dag). Noe særs ironisk! Tilfellet var at Colin Powell, en firestjerners general og tidligere amerikansk utenriksminister under okkuperingen av Irak, holdt en tale til ære for Dr.King. Og når Powell illustrerte King`s kall til "tjeneste" ved å lovprise amerikas soldater ble det hakket mer ironisk. I tillegg hevdet han at Amerika var en stor nasjon pga storheten til dens soldater opp igjennom historien. Dette er nok flotte og forståelige ord for en uttalt imperialistisk maktutøvende nasjon, men i denne sammenhengen – på en MLK – dag? For utdype ironien i denne talen ved denne anledningen kan det gjøres ved å nevne selve hjertet bak Dr.King`s livssfilosofi. Nemlig at vold aldri kan oppnå en god slutt som varer. Han insisterte tvert imot at varig fred og rettferdighet kan bare skje når vi blir enige om å elske våre fiender fremfor å gjøre motstand mot dem. Før enkelte av King`s velkjente demonstrasjoner sa han til dem som skulle delta at de kun fikk være med hvis de var dedikert til å følge "ikke-volds" prinsippet og hvis de ikke hadde hat i sine hjerter mot de undertrykkende fiendene.

Hvordan kan vi kristne ha bommet så enormt på hva Jesus lærte? Som Ghandi også la merke til og uttalte, virket det som om alle forstod at Jesus lærte bort fullstendig "ikke-vold" utenom oss kristne. Kan "…elske din fiende…" samsvare med å slå, torturere og drepe den samme fienden? Er dette konsekvent?

Er Jesu budskap, liv og lære for radikalt for oss kjære kristne? Velger vi dermed å se gjennom fingrene på enkelte av de ting han lærte for at vi kan fortsette å leve ut vår vestlige og bedagelige livsstilen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt