Verdidebatt

Sigbjørn tar 25% av Haitipengene

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da jeg bestemte meg for at Stormberg skulle gi en dagsomsetning fra butikkene til Røde Kors sitt nødhjelpsarbeid, kontaktet jeg Stormbergs revisor for å sjekke hvordan vi skulle forholde oss til merverdiavgiften på omsetningen vi skulle gi bort.

Vi som selger sports- og turtøy er vant til at 25% av våre salgsinntekter tilhører staten i form av merverdiavgift. Det er en fair og ok ordning.

I momslovgivningen er det imidlertid en del omsetning som er definert som avgiftsfri, og som innebærer at staten ikke skal ha moms på salgsbeløpet. Jeg håpet at Lov om merverdiavgift var innrettet slik at omsetning virksomheter velger å donere til samfunnsnyttige- og humanitære formål, ble ansett som avgiftsfri eller hadde en definisjon som førte til at staten ikke ville kreve inn 25% moms på denne omsetningen.

Svaret fra Stormbergs statsautoriserte revisor var imidlertid helt klart: Staten skal ha full moms på beløpet, og det er ingen unntak i lovgivningen.

Når Stormberg derfor gikk ut og informerte om at vi skulle gi en dagsomsetning til Røde Kors og Haiti, presisere vi at det gjaldt omsetningen eksklusive moms. Først må vi betale 25% av salgsbeløpet til staten, og deretter går resten til Røde Kors sitt nødhjelpsarbeid.

Totalt kjøpte Stormbergs Kunder for kr 409 072,- eksklusive moms denne dagen. Det er beløpet som går til Røde Kors. Beløpet Kundene kjøpte for inklusive moms utgjorde kr 511 340,-. Dvs at staten tar kr 102 268,- av salgsbeløpet i moms. Slik er lovgivningen innrettet.

På toppen av det hele så inngår Stormbergs salgsinntekter den aktuelle dagen i vår skattepliktige omsetning, selv om vi gir bort dagsomsetningen. Skattesystemet er faktisk innrettet slik at selskaper som gir gaver i denne størrelsesordenen til humanitære formål, ikke får utgiftsført gavebeløpet. Hadde selskapet i stedet for brukt pengene på å reise til eksempelvis Dubai på seminar og teambuilding, så hadde beløpet kunne utgiftsføres og dermed redusert selskapets skattepliktige inntekt...

Når denne bloggposten blir postet, blir den samtidig sendt på Twitter til Finansminister Sigbjørn Johnsen på @Findep, med en oppfordring om å vurdere en endring i momslovgivningen, slik at salgsinntekter som gis bort til samfunnsnyttige og humanitære formål, er omsetning som staten ikke krever inn moms på. Samtidig oppfordrer jeg finansministeren til å ta initiativ til en endring i lovgivningen slik at gaver gitt til humanitære formål fullt ut blir fradragsberettiget både når selskaper og privatpersoner gir.

En slik forskrifts- og lovendring vil gi en ubetydelig inntektsreduksjon for staten, men vil merkes for frivillige organisasjoner som lettere vil få inn penger til det viktige arbeidet de utfører.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt