Verdidebatt

Jødehatet øker i nord.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Like før jul hadde bl.a. den svenske avisen Dagen og et sosialistisk svensk medlemsblad oppslag som viste en markert økning av antisemittisme i vårt naboland.  I gjennomsnitt er det registrert ett tilfelle av anslag mot jøder daglig. Dette gir neppe den reelle situasjonen da de fleste tilfeller ikke blir politianmeldt eller registrert.                                                           

Trusselbildet har vært så sterkt at ved den jødiske menighet i Stockholm går 25 prosent av medlemsavgiften til sikkerhet så som skuddsikre glass, sikkerhetsvakter og kameraovervåkning.  Både den jødiske synagogen i Helsingborg og gravkapellet i Malmø er blitt forsøkt påtent i tillegg til at jødiske gravlunder er blitt skjendet.  Dessuten er det registrert vold og verbale hatbemerkninger mot jøder.

Hvem er så disse som gir uttrykk for antisemittisme på denne måten – og som er årsaken til at jødehatet har økt sterkt?  Tidligere kom jødehatet fra ytterliggående høyre.  I dag er bildet noe endret.  Nå er det venstreekstremister og radikale muslimske grupper som er de sterkeste representanter for jødehatet ifølge oppslaget i den svenske avisen.  Og sannsynligvis var det representanter fra disse gruppene som skapte voldelige opptøyer i Oslo i januar i fjor.

Og så til Island av alle land i nord:  På et butikkvindu i Røykjavik kunne en i januar 09 se denne plakaten:  "Jøder er ikke velkomne".  Magnus Oskarsson, som eier denne sykkelbutikken, skal være "en glødende sosialist" som nekter jødene adgang av politiske grunner, ifølge nettstedet DV.is.

Hvis en så går til vårt naboland i sør, Danmark, så forteller lærere der at flere og flere danske unge tviler på holocaust.  Denne tvilen har de skaffet seg gjennom internett.  Og så kan en minnes det som skjedde i Oslo januar 09 der det bl.a.ut fra et av demonstrasjonstogene ble ropt:  "Itbah el jahud !" (slakt jødene!).  Og i samme spor:  skuddene mot den jødiske synagoge i Oslo i 2006.

Konklusjonen må bli at jødehatet er økende også i de nordiske land.  Dette koplet sammen med at flere og flere tviler på at holocaust fant sted, gir ikke akkurat noe oppmuntrende bilde av situasjonen for et folk som historisk har vært utsatt for forfølgelser i tusener av år.

Fra Dagen.se:

fra sosialistisk kristen svensk avis:

Magnus Oskarsson, Island:

Nekter for holocaust:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt