Verdidebatt

Engler og domener

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Engler, skytsengler og englevakt er sentrale ord i norske medier i denne tiden. Det betyr ikke at nordmenn er blitt mer kristne på kort tid, men det viser stor interesse for det som ligger mellom himmel og jord. Prinsesse Märta Louise og hennes venner er eksempler på mennesker som åpner opp dette rommet, til sterk fortvilelse for dem som trodde det religiøse ville dø en stille død i det opplyste Norge.
Det positive ved engler i en ny åndelig verden, er at mennesker åpner seg for det ukjente. Ateister, agnostikere og andre ikke-religiøse har en tøff tid. De klarer ikke å definere englene og himmelen ut av folks liv. De kjemper en kamp som er og blir vanskelig. Og nå står julen for døren.
Vi må også bekjenne at det ikke er samsvar mellom julebudskapet og all den engletro som formidles av nyreligiøse profeter og profetinner. Bibelens engler og prinsessens engler opererer på ulike domener i vårt univers. Prinsessens engler er mer personlige hjelpere, en slags støttekontakter for et godt liv. Bibelens engler er sendebud med et guddommelig mandat. Det passer ikke godt inn i den individualistiske og religiøse hverdagstro vi leser og hører så mye om i dagens medier.  
Det er mange som mener de har møtt eller sett engler, og jeg har hørt sterke historier om folk som har fått hjelp av en person som mennesker i nærheten ikke har sett eller kjenner til. Det var ikke en hvitkledd skikkelse, men en konkret hjelper i en kritisk situasjon. Det er samme opplevelse som Alabama synger om i den kjente sangen Angels Among Us.
Julens engler er ikke en heiagjeng, men en himmelsk hærskare. Deres domene er ikke selvutvikling, men trosutvikling. For dem som lytter – og hører sangen.  
Geir Magnus Nyborg – gmn@fom.no
Du kn også lytte til denne kommentaren her: http://p7webradio.no/dagensGMN_static.php

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt