Verdidebatt

Profetier - Hartley, Jones og engler

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Linken mellom profetene Bob Jones, Bob Hartley – og Oase-bevegelsen.

I et intervju med avisen Norge i Dag i sommer, omtaler Bob Hartley Bob Jones som sin mentor. Jeg synes dette trengs å belyses. Når mentoren til Bob Hartley er Bob Jones , finner jeg grunn til å stille spørsmål. Det virker som om ikke så mange har satt seg inn i hva som er bakenforliggende faktorer, og mitt forsøk her er å sette noen forbindelser sammen for se en sammenheng.

Liten oppsumering: Bob Hartley kom under årets Oase-stevne med det som ble den mest omdiskuterte profetien - om at Norge skal bli frelst på èn dag. Det som nok er litt mindre kjent, er at Hartley på sin side, har fått dette bekreftet på telefon av Bob Jones, som har fått det samme budskapet. Hartley og Jones har etter sigende hatt kontakt i mange år. Les mer på http://www.idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=16383.

Bob Jones er tidligere også omtalt i Vårt Land. Han er nå ca 82 år, og har mottatt 10-15 profetier og visjoner hver dag siden 1969, og er en av de tidligere såkalte "Kansas City Prophets". Disse , hvor Jones en av hovedfigurantene, ble utsatt for en kritisk granskning av lokal Kansas Vineyard-pastor Ernie Gruen, som med sin stab gav ut et 233 siders dokument, "Abberent Practices" i 1990. Gruen påstod at det var kommet ut falske profetier av forskjellige slag som hadde ført til skade. Rapporten ble sendt ut til og sirkulerte blant Vineyards pastorer. John Wimber, som før var blitt imponert av profetene, tok inn "Kansas City" profetene i Vineyard, for å gi dem noe i nærheten av "trygge kår". Rapporten er fremdelses tilgjengelig, og kan lastes ned på http://www.intotruth.org/kcp/kcp-gruen.html


Bob Jones praktiserer, som tidligere nevnt her i avisen, reiser til den tredje himmel. Og det gjerne hver dag, ved tro. På disse turene tar han ofte med seg barnebarna sine. Dette sier Jones selv i videoen som ligger på http://www.youtube.com/watch?v=kGCTMEoifqQ . Han opererer også med diverse engle-åpenbaringer, av disse er finans-engelen "Emma" den mest kjente. Av Bob Jones sannsynligvis introdusert til Todd Bentley, hvor Bentley som var den som på sin side gjorde "Emma" "kjent", mye via Lakeland vekkelsen i fjor. Bob Jones er forøvrig også Bentleys mentor.

Går man inn på Jones sin hjemmeside http://www.bobjones.org, og under fanen "Shepherds Rods", finner man litt av hvert. Bob Jones får faste, årlige åpenbaringer på den jødiske forsoningsdagen Yom Kippur, da Herren på denne dagen hvert år, i henhold til Jones, inspiserer de troende for frukt. Jones mottar også profetier for det kommende året på den dagen. Angående 2009, omtaler Jones samtaler med flere engler, som "Irma" og "Charlie". Disse englene var med under depresjonen på 1930-tallet, og ble tatt bort fra jorden i 1936. Da bemerker Jones at Hitler, Mussolini, Tojo og Stalin kom til makten, og i løpet av samtalen vokste forøvrig Irma fra ca 120 cm til 150 cm. Jones sier at Charlie var den engelen som kanaliserte penger inn i den amerikanske sentralbanken 12 okt 2008 (!!). Dette er kun et lite eksempel på underlige visjoner fra Bob Jones. Jeg for min del kan ikke fri meg for en svært bisarr følelse ved å lese gjennom Jones' sine profetier og visjoner. Med på kjøpet kommer også læresetninger om "super-kristne" med mere, som nok er ukjent tankegods for de fleste kristne i Norge.

Bob Hartley har altså et tett forhold til Bob Jones. Hva sier dette om de såkalte norges-profetiene, og ikke minst om miljøet de kommer fra? En potensiell innvending mot det som er brakt opp her, kan muligens være å hevde at Hartley og Jones ikke er en og samme person, og kan stå for forskjellige synspunkt. Det er sikkert riktig, men forbindelsen og likhetene er allikevel etter mitt skjønn åpenbart store. Hartley omtaler Jones som sin mentor.

Jeg ønsker bare å si ifra om dette. Når det så er sagt, er dette skrevet med konstruktive ønsker om en riktig, sunn og god profetisk tjeneste, for Oase-bevegelsen og ellers. Til slutt kan jeg si at det er ting som tyder på i Det Nye Testamente at profetien har en langt mer lokal funksjon i menigheten og felleskapet. Den type store, dramatiske og nærmest utelukkende positive profetier vi ofte hører i dag, finner vi ikke mange av der. En diskusjon om profetiens rolle og innhold i den ny-testamentlige menighet kunne kanskje være på sin plass?



Vennlig hilsen,
Bjørn Øivind Johansen
Mastergradsstudent 
Ansgarskolen, Kristiansand

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt