Verdidebatt

8 grunner til å stemme KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne valgkampen har i stor grad dreid seg om statsministerkandidater. Men valget handler om mye mer enn det, og mye står på spill.

Kontantstøtte og omsorgslønn

Det handler om hvem som skal ta avgjørelser som gjelder familien. For KrF er det en selvfølge at det er familien selv, ikke politikere, som skal bestemme hvordan småbarnsfamilier skal organisere hverdagen sin. Dette valget er vinn eller forsvinn for kontantstøtten, KrF er garantisten for fortsatt kontantstøtte. I år har vi også lansert fleksipermen: en 16 mnd fleksibel foreldrepermisjon som kan tas ut helt frem til barnet fyller 10 år. Det vil gi mulighet til å følge noen av skolens ferier de første årene, eller at en av foreldrene tar seg noen uker fri i forbindelse med skolestart for minsten.

Aktiv dødshjelp

Det handler om kampen mot aktiv dødshjelp. Når gamle, syke, sårbare, fortvilte, ensomme pasienter oppsøker legen og helsevesenet for hjelp kan ikke svaret være en dødelig dose medikamenter. KrF ønsker at svaret skal være at pasienten skal få lindret sine plager, skal få hjelp etter behov og at livet til pasienten er verdifullt. I seg selv, og for omgivelsene.

Rusomsorg

Det handler om å tilby en rusomsorg som tar hele mennesket på alvor, da kan man ikke motarbeide institusjoner som ønsker å tilby rusomsorg på ideelt grunnlag. KrF vil innføre en annen anbudspraksis som skjermer de ideelle omsorgsyterne i langt større grad. Mens disse institusjonene nå føler seg motarbeidet og må stenge, vil vi støtte og gjenåpne dem. Det fortjener de som ønsker å legge ned en innsats for de rusavhengige, og det fortjener de som ønsker behandling der. Vi må slutte å legge ned institusjoner, og begynne å legge inn pasienter.

Miljø

Det handler om å stanse rovdriften på naturen og gjøre det lønnsomt å velge grønt. Da må vi tørre å gjøre noen grep som gjør det mulig for folk i en hektisk hverdag å ta valg som er miljøvennlige. Noen av KrFs svar er 25.000 kroner i premie til den som velger miljøbil, et klart nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen og en vridning bort fra skatt på det vi vil ha mer av – nemlig arbeid, og over til skatt på det vi vil ha mindre av- nemlig forurensing.

Eldreomsorg

Det handler om en eldreomsorg som gir verdighet til de eldre i samfunnet vårt. Retten til sykehjemplass når man trenger det, men og muligheten til å bo hjemme når man ønsker det. Vi trenger en omsorg tilpasset den enkelte, der også frivillig innsats blir anerkjent. KrF vil utvide ordningen med omsorgslønn, slik at de som ønsker det skal ha økonomisk mulighet til å hjelpe til litt ekstra hos sine foreldre når det blir tøft.

Skole og heldagsskole

Det handler om hva slags skole vi vil ha. KrF sier klart nei til heldagsskolen, og mener det ikke er riktig med mer obligatorisk skoletid nå. Det må være opp til familiene å bestemme hvordan barna skal bruke fritiden sin. SFO skal være et godt pedagogisk tilbud til de som velger det, men det skal også være mulig å velge noe annet. De pengene de andre vil bruke på lengre obligatorisk skoledag vil KrF bruke på flere lærere og kvalitet de timene elevene allerede er på skolen.

Fattigdom hjemme

Det handler om kampen mot fattigdom ute og hjemme, og å stille seg side om side med de som har det aller tøffest. KrF har aldri sagt at det er lett, men vi har sagt at vi skal gjøre vårt ytterste. Billigere barnehage og SFO for de som tjener minst, statlig minstenorm for sosialhjelpsatser, fritak for egenandeler ved helsetjenester for lavinntektsgrupper, flere behandlingsplasser i rusomsorgen og gratis rådgiving til gjeldsofre.

Fattigdom ute.

Når det hver dag dør 25 000 barn av sult eller sykdommer som er enkle å kurere må vi også ta vår del av ansvaret for kampen mot ekstrem fattigdom i andre land. Millioner av mennesker er utsatt for miljøkatastrofer, krig og sult. En slik urettferdighet og undertrykkelse av menneskerettighetene kan KrF aldri akseptere, vi er nødt til å dele noe av vår rikdom med disse menneskene.

Psykiatri

Det handler om en skikkelig satsing på psykisk helsevern. Det er ikke holdbart at mange må vente i flere uker, noen ganger måneder, før de får hjelp. Det kan være for sent. Vi må gi mennesker som trenger hjelp behandlingsplass, ikke kølapp. KrF er det eneste partiet som har gått for å fortsette øremerkede overføringer til psykisk helsevern.

Viktige saker står på spill. Vi trenger et tydelig verdiparti i norsk politikk

Den som stemmer bestemmer.

Godt valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt