Verdidebatt

I dragsuget...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

30 % av de innsatte i norske fenglser er utenlandske statsborgere. Av den totale befolknignen utgjør de som er uten norsk stasborgerskap ca. 6,5 %. Altså er disse betydelig overrepresentert i kriminalitetsstatestikken.

Vinningskirminalitet er den med lavest oppklaringsandel. Når vi vet at utlendinger er de som står for mye av innbrudd og andre vinningsforbrytelser, og mange av disse går fri (altså ikke avslørt og regisrert som lovbrytere i Norge), er utenlandske kriminelle et betydleig, kanskje til og med et enormt samfunnsproblem i Norge.

Gjør vi nok for å hindre en slik utvikling, gjør vi egentlig noen ting av betydning, er vi blåøyde og handlingslammede, og kan vi tolerere dette stort lenger?

Blant oss i den store hopen, er det ikke mange som mener at dette er særlig greit. Tvert imot, dette vil vi ha slutt på! Vi mener at det er menneskerett å føle oss (mer) trygge i våre egne hjem, at vi kan låse døra på arbeidsplassen om kvelden og oppleve at den står urørt og i god skikk og stand også dagen etter. Vi ønsker ikke å bli "antastet" av liksomtiggere på gata eller at spesielt eldre personer blir utsatt for nasking og ran.

Nok er nok, sier vi, men det hjelper ingenting, ikke før toneangivende politikere sier det samme. Hva hindrer dem? Hvorfor tar de ikke skikkelig tak og sier at dette skal vi ha en slutt på - nærmest med ummiddelbar virkning.

EU's fire friheter er "fri flyt" av varer, personer, tjenester og kapial. I tillegg er det fri etableringsrett. Dette er selve grunntesen i EU-samarbeidet. De fire frihetene er naturligvis en god idé og har vist seg å fungere bra. Det er på sett og vis suksessoppskriften i EU.

Det som ligger i "fri flyt" av personer er frihet til å slå seg ned i hvilket som helst EU-land og få de samme vilkår som andre osv. og det skal være mulig å flytte arbeidstakere mellom land uten at regler hindrer dem i dette.

Schengen-avtalen om fri grensepassering, kommer som et tillegg til de fire friheter, men er ingen betinglese for et fungerende felles marked. Norge kan altså når som helst si opp Schengenavtalen uten at det kommer i konflikt med EØS-avatlen. Spesielt når vi nå vet at det til tider følger svært mye grums med i dragsuget av frie grensepasseringer.

Undertegende er blant de som reiser en del utenlands, mer på jobb enn på ferieturer. Jeg har aldri opplevd det som et problem å måtte stoppe ett lite minutt er mer for å vise passet. Det må vi jo uansett i alle land utenom Schengenområdet. Da gjenstår de som hyppig krysser grensen med noen kg. kjøtt, en kartong med sigaretter og noen flakser alkohol. Denne fritidssysselen tåler sikkert også noen minutters pause ved på Svinesund - skulle en tro.

Finn fram passet, og bli godt belønnet med milliarder i innsparinger for samfunnet og tusenvis av nordmenn som vil slippe å oppleve dramatiske traumer og tap av verdier på gaten, i butikker eller på sin egen eiendom og i sitt eget hjem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt