Verdidebatt

Prest for folk uten kirke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

PREST FOR FOLK UTEN KIRKE

I går var det fest i Lillestrøm! Hvert år er det stor markering av AMCARS som kjører cruising i gatene. For min del ble festen toppet med vielse foran Arena i det fri med masse USA-biler og et flott par fra Amcar-miljøet som fikk gi hverandre sitt JA.

Det er et stort privilegium hver gang jeg får være prest for folk som ikke har noen kirke. Selv om jeg først og fremst er pastor for Norges største frikirke og selvsagt må prioritere det, er jeg veldig lykkelig over å stille som prest for folk som vil vies på litt utradisjonelle arenaer.

Det har gitt meg gleden av å vie i Kana i Galilea, der Jesus gjorde sitt første under i et bryllup. Men det har også gitt meg gleden av å vie i Vikingskipet under EM på skøyter, på Åråsen Stadion i pausen på en eliteseriekamp, i fem forskjellige MC-klubber som ikke akkurat regnes for ”å tilhøre søndagsskolen” for å si det slik, og denne helgen var det et stort privilegium å vie under AMCARS 4.juli fest i Lillestrøm der tusenvis av biler hadde cruising hele kvelden. For meg som har bodd i USA, hatt flere amerikanske biler og Harley Davidson, er dette virkelig konge!

Derfor er det ufattelig for meg at kirken nesten har gått motsatt vei, og satt Gud i kirkeasyl ved å insistere på å vie innendørs på såkalt vigslet grunn. På den måten fjerner man seg fra folket.

Gud er satt fri fra sitt kirkeasyl!

Første gangen jeg ble spurt om et slikt bryllup spurte folket fra de som skulle gifte seg: ”Må du vie på vigslet jord?” Det viste seg nemlig at presten bare kunne vie i en vigslet kirkebygning! Da er jeg glad jeg kunne svare klart og si: ”Vi tar heller med oss kirken ut i det fri!”

Jesus avsluttet nemlig hele perioden med hellige bygninger i Johannes kapittel 4, der Han forklarte at verken Jerusalems tempel, der jødene tilba, eller fjellet Garisim, der samaritanerne tilba lenger var stedet for tilbedelse. Han slipper Gud fri fra sitt ”kirkeasyl” og sier: Gud ser etter tilbedere som tilber i ånd og sannhet! Han er ikke lenger bundet av hellige steder.

Derfor var det etter at man flyttet ut av templet at kristendommen tok av for alvor, og eksploderte i en folkebevegelse der man kunne tilbe hvor som helst.

Men det merkelige er at man fortsatt tror at Gud skal tilbes i synagoger, templer, moskeer eller kirker! Derfor er min enkle informasjon: Gud er blitt kjød! Jesus kom og brakte Gud ned på jorden. Visst er Han også i himmelen, men Han elsker folk, og vil absolutt ikke sitte i kirkekasyl.

TV-pastoren

Kristen TV er et tema jeg gjerne vil gå forbi i stillhet. Det er pinlig at såkalt kristen TV er blitt pengetigging og dårlige programmer. Vi skjemmes over mye av det som får slippe igjennom på kristen TV, og forstår alle ungdommer som bruker dette som dårlig underholdning når de kommer sammen.

Men det finnes et hederlig unntak i dette virvar av mer eller mindre tragiske og krampaktige forsøk på å nå ut med det gode budskapet. Unntaket er nemlig TV2-pastoren Egil Svartdahl. På en genial måte har han vært i stand til å være prest for folk uten kirke! Jeg møter svært mange mennesker som er langt borte fra kirke og bedehus. Men Egil hører de på, gjerne hver søndag om de kan.

Derfor er det fest hos oss på Kjeller i dag! Hele uka har vi feiret CampMeeting og blant annet hatt 4.juli-fest med bryllup i det fri. Både barn og voksne har storkost seg i det suverene været, og det har vært litt ekstra gøy å lage en gigantfest med skikkelig familiefokus og 4. Juli-fest denne helgen. Det er rett og slett fordi vi har fått med oss at Lillestrøm er arena for dette hvert år. Derfor flyttet vi kirken ut til folket.

Men det hele avsluttes med at nettopp TV2-pastoren kommer og taler på vår gudstjeneste i dag kl 17. Snakk om CRESCENDO!

Fortsatt god søndag!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt