Verdidebatt

Ny verden, ny kultur

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det ikke selvsagt at retten til å dele, retten til personvern, ytringsfrihet, retten til å lære, retten til tilgang på kunnskap, retten til møtevirksomhet samt forbrukerrettigheter også må gjelde på internett? Datalagringsdirektivet og den svenske FRA-loven er eksempler på tiltak som åpner for masseovervåkning og kontroll. Er det riktig?

Dataverdenen er en ny arena med en ny kultur man må kjempe for rettferdighet i. Miljøpartiet De Grønne ønsker å endre lovverket slik at det blir enklere å lovlig dele kulturprodukter ikke-kommersielt. Samtidig er det viktig at et nytt lovverk sikrer opphavspersonens rettigheter.

Fildeling kan ikke sammenlignes med forbrytelser som organisert kriminalitet og terrorisme. Miljøpartiet har en offensiv kulturpolitikk, og fremmer "smal" kultur, og mener opphavspersoner og kunstnere må sikres et rimelig levebrød på andre måter enn kriminalisering av privat fildeling.

Miljøpartiet De Grønne arbeider for

  • En ny opphavsrettslov som åpner for privat deling av digital kultur, med en lisensavgiftsløsning for kompensasjon av opphavspersoner.
  • Økt bruk av fri programvare i offentlig sektor, spesielt i skolen.
  • Fri tilgang på og bruk av offentlig finansierte prosjekter som for eksempel vitenskapelig forskning og fjernsynsprogrammer.
  • Universell utforming av alle offentlige datasystemer, med strenge krav om bruk av åpne standarder og filformater.
  • Les mer om vår politikk for digitale rettigheter i arbeidsprogrammets kapittel 8: Digitale rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt