Verdidebatt

Naivt av Frp

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frp vil tilby tidlig ultralyd til alle gravide. Jeg synes det er hårreisende å lese Vigdis Giltun sine uttalelser på partiets hjemmeside.

Saken er at Danmark innførte tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide for fem år siden. Der har antallet fødte med Down syndrom gått dramatisk ned (Fra 61 til 21 barn). Giltun avviser på det sterkeste at det er Frp sin målsetting at det skal fødes færre barn med Down syndrom. Da må jeg få spørre, hva med å føre en politikk som følger målsettingen?

Det er ganske så naivt, og på grensen til uansvarlig, å innføre et tilbud og tro at konsekvensene vil bli helt annerledes enn i Danmark. Vi skal også huske på at vi allerede vet at majoriteten av alle gravide i Norge som får vite at barnet de bærer har Downs, velger abort (84 prosent).

Det er også viktig å merke seg at debatten om sorteringssamfunnet begynner å røre på seg i Danmark - etter fem år. Det etiske Råd i Danmark (tilsvarer den norske Bioteknologinemnda) har begynt å stille spørsmål om hvordan informasjonen vi kan få om fosteret utfordrer samfunnsmoralen. Og det den debatten Norge bør ta, før vi innfører noe som helst.

Jeg mener vi skal verne om livet, og da er tidlig ultralyd ikke bare ukomplisert. Retten til å leve, uavhengig egenskaper og sykdom, er den mest grunnleggende retten vi har. Men vi må debattere den utviklingen som skjer og argumentere for det vi står for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt