Spaltist

Vi trenger mer kristen-TV

Ingen TV-kanaler skal love korona-vidundermedisin. Men Norge trenger flere kanaler som formidler det kristne innholdet visuelt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Berit Hustad Nilsen

Styreleder og informasjonsansvarlig i Brunstad Christian Church

Det har ikke manglet på kritikk, spott og latter over Jan Hanvold og Visjon Norges mange krumspring opp gjennom årene. Og nå når den ene samarbeidspartner etter den andre har trukket seg, har avisene fråtset i historiene, mens kommentarfeltene sper på med skadefryd.

Trist syn blant kristne

Jeg er ikke i Visjon Norges fanklubb eller giverskare. Men jeg synes den polariserte debatten der «nettkrigerne» fyrer løs fra sine skyttergraver er et trist syn blant kristne. Jeg synes heller ikke Alf Gjøsund traff spikeren på hodet da han trakk i tvil om kanalens synder burde møtes med tilgivelse, raushet eller forsonlighet. Avisen fulgte riktignok opp med en leder som manet til å ikke mobbe eller hetse hverandre.

Vi skal selvsagt aldri akseptere eller dekke over lovbrudd eller uetisk adferd. Vi skal si ifra når slikt skjer. Men innenfor lovens og rimelighetens grenser bør det være plass til variasjon, raushet og mangfold i medieverdenen. Så kan vi helt sikkert diskutere hvor rimelighetens grenser går.

Norge trenger mer kristen-TV

Nå forsøker Kanal 10 å favne bredden av Kristen-Norge, og dermed nå inn i alle norske hjem. Det blir spennende å følge med på. Primus motor i kanalen, Øyvind Rygg, var med å starte Visjon Norge, og har erfaring fra satsningen som ble gjort der for mange år siden. Jeg håper Kanal 10 lykkes, og at de kan være med å løfte både kvalitet og teknologiforståelse, fordi jeg mener Norge trenger flere kanaler som formidler det kristne innholdet visuelt.

Det er ikke lett å etablere kristen-TV, verken teknisk, økonomisk eller innholdsmessig. Derfor har vi i BCC brukt mange år på å øve oss. Vi har prøvd, vi har feilet og vi har lykkes. Mange ganger har det falt uttalelser som ikke er perfekte, og vi har sagt ting som har vært feil, direkte på lufta. Men det har ikke vært intensjonen. Intensjonen har vært å være et redskap for å dele det glade budskapet som forandrer liv. Vi har særlig ønsket å skape positivt innhold for barn, og opplever nå at det sees og deles av stadig flere via nettet.

LES OGSÅ: Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

Kirka på nett

Nylig arrangerte Norges Kristne Råd sammen med Tro&Medier konferansen «Digital kirke 2.0». Flere kirker fortalte at de ble tatt på senga da koronakrisen inntrådte, og at de manglet både strategier og utstyr for å gå online. Torgeir Hauge fra Nærbø Kyrkje derimot, hadde et inspirerende innlegg om hvordan deres tidlige satsning i ungdomsmiljøet har gitt resultater. Han refererte til historien, at kristne tradisjonelt har vært tidlig på banen i utviklingen, helt tilbake til boktrykkerkunsten da de ville dele litteraturen videre.

Men da internettet kom, mener han det tok for lang tid før kristne utnyttet de mulighetene som lå der. «For meg har det vært en kampsak i nesten ti år, hvordan vi kristne ikke har vært flinke nok til å bruke internett for å nå ut», sa Hauge. Han har engasjert seg for dette i sin kirke, og forteller om ungdommer helt ned til 13–14 års alder, som bidrar i produksjonen og styrer det meste selv.

Oppbyggelig TV

Det er en samfunnsnyttig aktivitet å formidle det kristne budskapet. I dette ligger verdier som rettferdighet, sannhet og kjærlighet, som er nyttig på alle samfunnsnivå. Alle som ønsker det, både barn, ungdom og voksne, bør ha et tilbud av innhold som kan gi inspirasjon og næring til å leve etter evangeliet.

Vi bør derfor rette blikket inn mot våre virksomheter og bruke energien på hva vi kan gjøre for å være gode formidlere med de verktøyene vi har tilgjengelig i internett og tv, og med de muligheter ny teknologi vil gi oss i morgen. Da tror jeg vi kan se bølger av fornyelse i det kristne landskapet.

Ingen TV-kanaler skal love korona-vidundermedisin eller hetse Kongehuset, og slett ikke godta lovbrudd eller diskriminering. Men som kristne skal vi forkynne at det finnes en vei ut av vårt selviske, syndige vesen. Med en slik innbydelse kan vi gjøre en forskjell. Og alle redaktører har et særskilt ansvar for at innholdet som distribueres er både sant, ekte og oppbyggelig. Dette er et spennende og utfordrende oppdrag for oss som vil lage kristen-TV.

LES MER OM KRISTEN-TV:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Spaltist