Leder

Vårt Land: «Vi trenger flere journalister som Tomm Kristiansen»

Tomm Kristiansens død minner oss på hvor viktig hans journalistiske virke var. Han snakket og skrev om Afrika med både respekt og kjærlighet. Og om nøden uten å stakkarsliggjøre.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Etter at Tomm Kristiansen døde for kort tid siden har det vært mange fine ord å lese om ham. Han blir hyllet og vil bli savnet. For mange var han en viktig kilde til å forsøke å forstå det afrikanske kontinent.

De gode nyhetene fra Afrika

Av alt han skapte som journalist var det særlig noe av hans lærdom vi bør dyrke og ta med videre. Selv om Tomm Kristiansen skrev og fortalte mye om fattigdom og nød bedrev han ikke elendighetsjournalistikk. Til VG sa han i 2019: «Jeg har forsøkt å ta et oppgjør med elendighetsbeskrivelsen vi har av Afrika. I Etiopia er for eksempel fattigdommen halvert på 20 år og syv av ti jenter går på skolen. Men slike saker dekkes sjelden».

På tross av at han fortalte de nære, varme historiene og skrev om de gode nyhetene, ble han aldri lettvint i sine fortellinger. All journalistikken hans var bygd på solid kunnskap, erfaring og stor respekt for menneskene han intervjuet og omtalte.

—  Vårt Land

Kristiansen jobbet for NRK i Afrika i to perioder. Hans fokus på håpet og de gode nyhetene fra kontinentet preget hans svar - da han ble spurt hva som gjorde mest inntrykk i alle disse årene: «Møtet med Nelson Mandela og kretsen rundt ham. Å se det hvite politiske livet i Sør-Afrika bukke under. De hadde ingen troverdighet lenger. De var avslørt og avsatt og så kommer det en ny generasjon svarte politikere som vil noe annet».

Det var dette som preget Tomm Kristiansens journalistikk, og som vi bør lære av. Han fortalte om håpet. Han lyttet seg fram til de gode og viktige historiene med både respekt og varme. Det norske folk trenger kunnskap om det som skjer utenfor vår del av verden, og kanskje spesielt viktig er journalistikken fra Afrika. Kristiansen hadde dette som et journalistisk prosjekt. Det var nettopp denne evnen til å utvide perspektivet som gjorde ham så viktig - og som gjorde at så mange lyttet når han fortalte.

Ukjent for mange

Jobben hans var også viktig av en annen grunn: På tross av at han fortalte de nære, varme historiene og skrev om de gode nyhetene, ble han aldri lettvint i sine fortellinger. All journalistikken hans var bygd på solid kunnskap, erfaring og stor respekt for menneskene han intervjuet og omtalte.

Den respekten var lett å kjenne igjen i hans mange reportasjer hans bøker og hans fortellinger på podcast. Denne respekten for andre var blandet med en stor grad av idealisme.

Tomm Kristiansens død betyr at en viktig stemme er borte. Men det betyr at vi alle vi andre må legge oss i selen for å føre videre den tradisjonen han sto i.

Vi trenger stemmer som hans, som gjør perspektivet bredere og minner oss om at Afrika er mer enn stereotypene. Vi trenger flere journalister som Tomm Kristiansen.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder