Leder

Samhold, solidaritet og nøysomhet

Hvordan Norge håndterer Putins kuldekrig vil være avgjørende for vårt lands posisjon i mange år framover.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Strømprisene i Norge er fortsatt høye, men er på vei ned fra rekordnivåene tidligere i år. Fyllingsgraden i norske kraftmagasin øker. Forbruket går nedover. I Europa synker gassprisene, og lagrene fylles.

Dette skyldes en rekke faktorer. De ekstreme prisutslagene, som fortsatt er et stort problem både i Norge og mange andre land, har senket forbruket. Mye regn og vind, og relativt høye temperaturer bidrar også til en forbedret energibalanse.

Felles politikk og felles tiltak virker

Energikrisen som ble utløst av det brutale russiske overfallet på Ukraina er fortsatt ikke avlyst. Høye strømprisen bidrar til lange matkøer i Norge og andre land. Mange fryser. Bedrifter går over ende, og kirker stenges. Årsaken til at gassforbruket synker i Europa skyldes at mange fabrikker er stengt eller nedlagt. Det varsles om ullgensere i klasserom og mørke fotballbaner. Det blir en hard vinter.

Europa står samlet mot Putins nådeløse kuldekrig, et umenneskelig og brutalt forsøk på utpressing

Men lagrene fylles og prisene synker. Felles politikk og felles tiltak virker. Støtteordninger og samarbeidsavtaler er kommet på plass. Europa er mindre avhengig av russisk gass. Russland står nå for ni prosent av gassleveransene til Europa. I fjor leverte imperialistmakten 40 prosent.

Europa står samlet mot Putins nådeløse kuldekrig, et umenneskelig og brutalt forsøk på utpressing. Og Norge står samlet med Europa. Ropene om å kutte kablene har stilnet når britisk vind har senket norske strømpriser og tyske fregatter har patruljert i Nordsjøen.

Vår sikkerhet hviler på at vi jobber sammen med våre allierte

Vi bidrar med energi, mens våre allierte hjelper vårt altfor svake forsvar å sikre vår infrastruktur for eksport av energi. Vår sikkerhet, basisen for et fritt Norge, hviler på at vi jobber sammen med våre allierte.

Norges omdømme svekkes samtidig i Europa av den enorme profitten vi har på energisalg. Det er viktig at Norge ikke framstår som selvopptatt og profittmaksimerende. Hvordan Norge håndterer sin rolle som energistormakt i denne krisetiden vil være avgjørende for vår posisjon i Europa i mange år framover.

I krisetider er det samhold, solidaritet og nøysomhet som teller. Her kan vi alle bidra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder