Leder

Gå på loppemarked!

Korpsenes loppemarkeder er viktige for sirkulærøkonomi, integrering og gjenbruk.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I mange byer og på mange steder er det nå høysesong for loppemarkeder. Det er skolekorpsene som arrangerer markedene, eller rettere sagt musikantenes foreldre.

Gjenbruk har aldri vært mer populært enn akkurat nå. Vi har blitt mer bevisste på klimafarene knyttet til produksjon av alt fra klær til møbler og elektronikk. Akkurat det ser ikke ut til å bremse lysten til å kjøpe nye ting. Men det at renovasjon er et klimaproblem, har definitivt fått oss til å tenke mer på gjenbruk og mindre på kasting. Vi har med andre ord kanskje i større grad tatt inn over oss renovasjonsproblemet enn produksjonsproblemet. Men loppemarkedene avhjelper heldigvis begge deler.

Et billig alternativ

Kjøpekraften i det norske folk har gått ned de siste månedene. Økte strøm- og matpriser gjør at mange har mindre penger, og noen har alt for lite. Når høsten kommer og barna trenger nye sko, støvler og regntøy, er det desto viktigere at det finnes svært billige alternativer. Også her er loppemarkedene svært kjærkomne. Hvis du ikke har råd til en ny rattkjelke til 799, trenger ikke poden nødvendigvis måtte stå og se på de andre som aker til vinteren. Du kan nemlig få en på loppemarked til 50 kroner.

Kanskje du ikke trenger noe og tenker at loppemarked ikke er noe for deg. Da kan du alltids kjøpe deg en kaffe og en vaffel.

—  Vårt Land

Mange steder i landet driver misjonsorganisasjonene gjenbruksbutikker. De er ofte dugnadsdrevne – pensjonister sorterer og står i kassa. Pengene går til arbeid i land langt borte, til sykehus og skoler og lønn til kirkeansatte. Disse butikkene står ikke i konkurranse til loppemarkedene, men er et stabilt ledd i sirkulærøkonomien.

Nærmiljø og tilknytning

Noen steder sjauer korpsforeldre en hel uke i forkant, andre steder er det intensivt arbeid over tre dager. Det synes kanskje ikke så godt for den enkelte loppis-gjest, men mellom pappeskene fredag kveld skjer det en integrering og forankring som er svært viktig for barn, foreldre og nærmiljø. I en tid der tilknytning til sted og mennesker synes å svekkes og ensomheten spiser seg inn i mange sjeler, er det en gave å kunne knytte bånd til andre i nærmiljøet.

Kanskje du verken trenger støvler eller sittegruppe, og tenker at loppemarked ikke er noe for deg. Da kan du alltids kjøpe deg en kaffe og en vaffel, slå av en prat med naboen, og slik våkne til korpsmusikk 17. mai med verdens beste samvittighet.

Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder