Leder

Karikatur i skolen

Kunnskapsminister Guri Melby har sagt at lærerne står fritt til å vise omstridte karikaturbilder, dersom dette er relevant for undervisning. Det støtter vi. Det bør ikke være for å provosere.

Den franske læreren Samuel Paty hadde i flere år kjørt et undervisningsopplegg om ytringsfrihet - et tema som er obligatorisk i den franske skolen. En naturlig aktualisering var drapene på ansatte i satirebladet Charlie Hebdo.

Læreren ville vise en av de karikaturene som førte til aksjonen, for at elevene kunne gjøre seg opp en mening om dem. Siden han visste at slike bilder av profeten Muhammed kunne være vanskelige for muslimske elever, varslet han dem på forhånd, slik at de kunne slippe å se dem. Likevel ble han drept.

LES OGSÅ: Utdanningsforbundet frykter lærere ikke skal tørre å utfordre

Melby har valgt riktig linje

Nå står også norske lærere overfor spørsmålet om de skal kunne vise slike karikaturer til elevene. Kunnskapsminister Guri Melby har svart at lærerne står fritt til å gjøre det, dersom de mener det er relevant. Hun sa ikke noe om at lærerne bør gjøre det. Noen etterlyser klarere retningslinjer.

Vi mener Melby her har valgt en riktig linje. Lærerne må kunne vise fram provoserende tegninger når det er del av et gjennomtenkt undervisningsopplegg der elevene oppfordres til å vurdere selv. Skolen bør se det som sin oppgave å gi elevene grundig kunnskap og kritisk vurderingsevne om emner som ytringsfrihet og religion. Vi skal ikke skjerme unge mot å bli konfrontert med slikt som kan provosere dem - enten det gjelder religion eller annet.

Samtidig skal myndighetene være tilbakeholdne med å blande seg opp i læreres pedagogiske skjønn. Det er de som kjenner elevene og vet hvordan de kan møtes. Vi har tiltro til at norske lærere verken vil provosere for provokasjonens skyld eller la seg skremme fra å gi en undervisning de mener er forsvarlig.

Lærerne må ha full støtte

Helt avgjørende er likevel hva som skjer dersom lærere blir utsatt for trusler eller press. Lærerne må vite at de har full støtte både fra skolemyndighetene og andre, og at alle forsøk på skremme dem fra å gjøre jobben slik de finner rett, vil bli møtt med kontant avvisning. Trusler må tas alvorlig, og lærere som føler seg truet, må oppleve at sikkerheten deres blir ivaretatt.

Vi håper at slike situasjoner ikke vil oppstå. Den klare og så godt som enstemmige fordømmelsen fra muslimske miljøer mot drapet i Frankrike, lover i så måte godt. Derfor er det også viktig at det som har skjedd ikke blir brukt til å skape større kløfter mot muslimer generelt. Det må være lov å argumentere mot det man oppfatter som hån av profeten. Det avgjørende er at vi står sammen om å avvise trusler og vold som virkemiddel.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder