Leder

Tydelig konge

At kongen er åpen og ærlig om hva han står for, bidrar til at vi er trygge på ham.

Det har vakt en viss oppsikt at kong Harald i den ferske boken skrevet av Harald Stanghelle tar stilling mot aktiv dødshjelp. Han sier at han synes det er et skremmende perspektiv og at dette er en gråsone der det er håpløst å bane seg vei.

En av aktivistene for dødshjelp, Levi Fragell, sier på Facebook at det er nødvendig å minne kongen på at mer enn 70 prosent av folket ønsker at dødshjelp kan bli tilgjengelig. Lederen for Unge Venstre, Sondre Hansmark, sier det er greit at kongen mener dette, men at da bør han stille opp i offentlig debatt for å forsvare sitt standpunkt.

Delte meninger

Aktiv dødshjelp er et verdispørsmål som det er delte meninger om. Det er også et politisk spørsmål hvor Fremskrittspartiet og noen ungdomsorganisasjoner har et annet syn enn kongen. Venstre var på sitt siste landsmøte delt nesten på midten, selv om flertallet sa nei. Kongen skal være samlende og hevet over politikk, men det er ikke til hinder for at han uttaler seg om verdispørsmål, også når flertallet av folket er av en annen mening.

Kongen tar jo også stilling for likekjønnede ekteskap og ytrer mild kritikk mot kirken for å ha vært sent ute. Det er også et politisk og kontroversielt spørsmål. Her er kongen i pakt med folkeflertallet, og det har derfor ikke ført til reaksjoner. Det samme gjelder det han har sagt om mangfold i kultur og etnisk tilhørighet.

Mulig å være samlende og tydelig

Det avgjørende er at kongen uttaler seg på en måte som ikke virker ekskluderende, og som viser respekt for de som mener noe annet. Det er fullt mulig å være et samlende symbol uten at alle må være enige i alt han sier. Derfor er det også helt på sin plass at han gir uttrykk for sin kristne tro. Han har jo samtidig sagt at i Norge tror vi på Gud, på Allah og på ingenting.

«Mange har sagt meg at mennesker med en annen tro ikke skjønner hva vi snakker om når det hevdes at vi ikke skal være så tydelige i vår tro av hensyn til andre religioner. Så er det da ofte også slik at jo tryggere man er i sitt eget ståsted, jo tryggere er man i møtet med det som er annerledes», sier kongen i den samme boken. Det er ikke slik at man blir inkluderende og tolerant av å gjemme bort hva man står for.

Kongen kan motsies

Så skal ikke kongen stille i politisk debatt, eller for den del i livssynsdebatt. Vi er et demokratisk kongedømme, der kongens ord kan motsies og kritiseres, akkurat som alle andres meninger. At kongen er åpen og ærlig om hva han står for, bidrar til at vi er trygge på ham.

LES MER OM KONGEN:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder