Leder

Vårt Land mener: En nødvendig avklaring i Oljefondet

Etter flere måneders kritikk og politisk dragkamp, fikk dramaet om Nicolai Tangen og hans enorme verdier en løsning: Han selger seg ut av selskapet sitt Ako Capital.

Etter flere måneders kritikk og politisk dragkamp, fikk dramaet om Nicolai Tangen og hans enorme verdier en løsning: Han selger seg ut av selskapet sitt Ako Capital. Nicolai Tangen ønsker ikke at noen skal være i tvil om hvilken hatt han har på og hvem han jobber for, når han i neste uke begynner som sjef for Norges pengebinge, NBIM, også kalt Oljefondet. Tangen putter dessuten sine private penger, flere milliarder kroner, i banken og skal betale formuesskatt av disse.

Unorsk og uortodoks

Tangen har gjort klokt i å lytte til kritikken fra et samlet Storting. Forrige fredag avga finanskomiteen en innstilling som gjorde det klart at Tangen ikke kunne tiltre før all tvil om dobbeltroller var fjernet.

Nå får Oljefondet lederen de har ønsket seg. Tangen er en svært uortodoks leder og en unorsk milliardær. De verdiene han får når han selger seg ut av sitt livsverk Ako Capital, går rett til den ideelle stiftelsen Ako Foundation. Vårt Land skrev om denne stiftelsen i april. Den gir støtte til en rekke formål i den tredje verden, til kunst- og kulturprosjekter.

Oljefondete har mulighet til å påvirke

Kritikken mot Nicolai Tangen har vært massiv og til dels unyansert. Men spørsmålet om hans pengeplasseringer i skatteparadiset Cayman Island var forenlig med å være en pådriver i Oljefondets arbeid mot hemmelighold og aggressiv skatteplanlegging, er helt legitimt. Den debatten bør ikke være over med Tangens avklaring.

Norges Bank har mulighet gjennom sitt eierskap i over 9.000 selskaper verden over, til å være langt tydeligere enn de er i dag rundt bruken av skatteparadiser i internasjonal finans. Det finnes legitime grunner til å plassere penger i lavskatteland, men utstrakt hemmelighold og etablering av komplekse eierstrukturer for å unngå skatt, er det ikke mulig å forsvare.

Svekket tillit for Olsen og Sanner

Med det kompromissløse nedsalget har Tangen fjernet mistanken om dobbeltroller. Han har også bidratt til at sentralbanksjef Øystein Olsen blir sittende og at finansminister Jan Tore Sanner kommer unna med skrekken. Det så ikke helt lovende ut. Olsen innrømmet mandag at han ikke hadde forutsett den kraftige kritikken ansettelsen ville få. Han har ikke håndtert situasjonen på en god måte. Selv om saken ser ut til å løse seg, er sentralbanksjefens posisjon svekket. Det er også legitimt å stille spørsmål om Sanners passive holdning har vært den beste måten å håndtere en slik situasjon på.

LES FLERE AV VÅRT LANDS LEDERARTIKLER DENNE UKEN: 
• Nødvendig evaluering av Reform-97, selv om den kommer sent

• Det er på tide å skrote taxfree-ordningen

• Å fastslå at Gud har en plan med det som er ondt, er uvanlig kost i Den norske kirke

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder