Leder

Løsning for Hellas-barna

Alle enslige mindreårige i disse leirene har et skrikende behov for omsorg og beskyttelse. Nå er det på tide at hele den norske regjeringen tar denne alvorlige situasjonen på alvor.

De siste ukene har det vært drama i Stortinget og ­regjeringen om de såkalte Moria-barna. Forrige tirsdag ba regjeringen om to ukers utsettelse for å behandle forslaget fra SV og Sp om å hente ut barn av leirene. Dermed skrudde de opp forventningene om at det kommer en løsning på den uholdbare ­situasjonen.

Tirsdag er fristen for avklaring ute. Søndag skulle alle partier ha meldt inn posisjonene sine. Men i helgen viste det seg at Høyre avviste den mulige løsningen som ligger på bordet. Dette bekreftet Høyres innvandringspolitiske talsmann, Ove Trellevik, overfor Vårt Land. Han sa at Høyre ikke kan godta at de greske myndighetene står for fordelingen av barna. Han ­mener det ikke gir mottakerlandene handlefrihet. Hans begrunnelse er at Norge selv må kunne vurdere om barna har et reelt beskyttelsesbehov. Trellevik slo fast at Høyres spor blir en bredere europeisk løsning.

Selv om dette kan bli et politisk drama mellom ­regjeringspartiene helt fram til tirsdag, betyr det ikke at løpet er kjørt i regjeringen for å finne en løsning. KrFs flyktningpolitiske talskvinne, Torhild Bransdal, opplyste i helgen at partiet jobber på flere nivåer med en løsning før stortingsfristen tirsdag.

Flere land har nå allerede hentet grupper med barn fra Moria-leiren­ og andre leirer­ i Hellas. Portugal er det siste av flere land som hentet ut barn. Flere­ Europeiske land vil trolig gjøre det samme i ukene som kommer. Det vil være oppsiktsvekkende dersom Norge ikke er villig­ til å være med på denne dugnaden.

Det er underlig at Høyre hevder at vi ikke kan vite om barna har et reelt beskyttelsesbehov. Alle enslige mindreårige i disse leirene har et skrikende behov for omsorg og beskyttelse. Nå er det på tide at hele den norske regjeringen tar denne alvorlige situasjonen på alvor. Vi både forventer, håper og tror at Høyre, med sine humanitære tradisjoner, greier å finne en løsning de kan si ja til – før stortingsmøtet i dag.

LES OGSÅ:

Sp og Ap øynet håp for Moria-barna. Men nå setter Høyre bremsene på

* JAN EGELAND: Koronakrisen tvinger mange som allerede er fordrevet ut på flukt igjen

* Finland tar imot 100 barn og unge fra greske leirer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder