Leder

Korona og konspirasjon

– Det er uhyre viktig at vi makter å snu denne verdenskrisen til noe positivt, heller enn å skape mer destruktivitet

Oslo 20200318. 
Ullevål sykehus tester rundt 300 helsearbeidere hver dag. De har opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet. Vilde Vik blir forskriftsmessig påkledd verneutstyr. Covid 19, koronatest, korona test, prøve, Corona, koronasmitte, testutstyr.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Korona-epidemien gjør mange mennesker både redde og usikre. Det er ikke rart i det hele tatt. Mange er redde for sin egen helse, eller helsa til sine aller nærmeste. Andre frykter mest for tap av jobb eller inntekt. Kanskje at bedriften deres går konkurs.

De fleste av oss opplever usikkerhet på en ­eller annen måte. Dessuten er svært mange isolert i eget hjem. Vi møtes mindre og snakker mindre med hverandre. Det gjør at mange blir sittende alene med vonde tanker.

Konspirasjonsteorier

De siste dagene ser vi at enkelte har begynt å spre konspirasjonsteorier om korona-epidemien. De aller verste konspirasjonene går ut på at myndighetene i alle land tilhører en maktsyk elite som er ute etter å begrense våre liv, vår medbestemmelse og våre demokratier.

Polarisering

Trolig får denne typen tankegods god drahjelp fra nettsteder som ønsker å spre desinformasjon og polarisering. Det blir ­benyttet samme måte type ­teknologi som da det ble spredt desinformasjon ­under det amerikanske valget for snart fire år siden. Det er ­polariserende. Men det er først farlig dersom vi ­begynner å tro på det.

Klokt fra Vollebæk

Knut Vollebæk, som er syk av korona-viruset, snakket klokt i Vårt Land om hvordan korona-viruset kan endre oss. Han håper det forandrer oss til det bedre, og sa blant annet: «Det er viktig at dette ikke gjør oss til antiglobalister alle sammen. Tenk på WHO, som på et tidlig stadium kunne opplyse og fordele ressursene». Vollebæk har gjennom et langt yrkesliv som diplomat og politiker sett hvor viktig det er med internasjonalt samarbeid for å bedre helse, redde liv og skape fred.

Det er uhyre viktig at vi makter å snu denne ­verdenskrisen til noe positivt, heller enn å skape mer destruktivitet. Det er greit å være redd. Men det er ikke greit å spre frykt, mismot og konspirasjoner. Dersom vi er mange nok som tenker slik, er det mulig. Sammen har vi en viktig oppgave foran oss.

LES MER:

Vårt Land mener: Følg restriksjonene!

Sykehjem over hele landet stenger dørene for å hindre koronasmitte

Korona har rammet sykehjem: Han verner de mest sårbare mot viruset

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder