Leder

Håp i mørket

Ville ­Vanier-rapporten blitt tatt slik imot for 10–20 år siden?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vanier-saken har rystet kristne over hele ­verden. Den uavhengige granskningen konkluderte­ i forrige uke med at Jean Vanier hadde seksuell ­omgang med seks kvinner fra 1970 til 2005. ­Rapporten hevder Vanier har utnyttet sitt åndelige makt- posisjon til seksuell omgang på et vis som blir oppfattet som manipulerende.

Vaniers fall blir desto større fordi liv og lære tilsynelatende var så tett sammenfiltret. Sinnet og skuffelsen som kommer nå er høyst forståelig – det samme er ønsket om å videreføre det gode arbeidet for funksjonshemmede som både Vanier selv og hans mange etterfølgere har drevet.

Et lite lysglimt i denne triste saken er hvordan den er blitt håndtert. Framfor å feie problemene under teppet bestilte L'Arche sentralt, med internasjonal leder Stephan Posner i spissen, en full og uavhengig granskning. Og det er ikke minst sterkt å se at organisasjonen selv, og alle Vårt Land har snakket med, utvetydig stiller seg bak de kvinnelige ofrene i saken.

Ville rapporten blitt tatt slik imot for 10–20 år siden? Det kan man bare spekulere i, men det er ­rimelig å anta at tids- ånden de senere årene, særlig ­etter metoo-bevegelsen, har beveget seg i retning av å ta de krenkede mer på alvor, framfor å ­beskytte krenkeren. Kanskje ville flere hevet stemmen og sagt at man ikke skal sverte en død manns ettermæle? Eller at vi ikke kan vite om kvinnene snakker sant?

Mye har vært sagt og skrevet om metoo-bevegelsen, og iblant har personer og presse tråkket feil. Men i det store og det hele har det vært en nødvendig forskyvning, og det er ikke utenkelig at den har hjulpet disse kvinnene til å stå fram, med historier som strekker seg helt tilbake til 1970.

Granskningsrapporten mot Vanier understreker selv at den ikke har mandat til å undersøke mulige lovbrudd. Dens vurderinger er tatt ut fra sannsynlighet, altså om det er mer sannsynlig enn ikke at Vanier har begått disse krenkelsene – og ikke om hans overgrep har skjedd «uten enhver rimelig tvil», som ville vært kravet i en juridisk sammenheng. «Dommen» mot Vanier er altså ikke en juridisk dom. Den gjør ikke mindre vondt av den grunn.

LES MER:

Kristen-Norge­ rystes av ­Vanier-saken

Vaniers norske forlag trekker tilbake bok etter overgrepsanklagene

Jean Vanier skal ha seksuelt misbrukt kvinner: – En vegg har rast i mitt liv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder