Kultur

Vaniers norske forlag trekker tilbake bok

I 2018 ga St. Olav forlag ut bøker både av og om Jean Vanier. Nå trekkes boka om Vanier som «moderne trosvitne» tilbake.

– Jeg har nettopp nå lest rapporten og må si at det er nitrist og sjokkerende lesning. Kvinnenes historier er alvorlige, og jeg vemmes i særlig grad over det som fremstår som et åndelig maktmisbruk. Hvor er alle helter hen? Nå er det mange som gråter, sier Kristine Dingstad.

Hun er forlagssjef i St. Olav forlag som gir ut katolske bøker om tro, spiritualitet, teologi og liturgi.

Trekker bok

Lørdag ble det kjent at en uavhengig granskningskommisjon konkluderer med at Jean Vanier skal ha misbrukt seks kvinner seksuelt fra 1970 til 2005. Granskningen ble bestilt av den tverrkirkelige organisasjonen L'Arche, som Vanier selv stiftet i 1964. Denne organisasjonen, samt Tro og Lys, som han var med på å etablere i 1971, jobber for å bedre livsvilkårene for mennesker med funksjonshemming.

I 2018 ga forlaget ut Vaniers bok Inn i Jesu mysterium, som er en systematisk gjennomgang av Johannesevangeliet. Boka ble oversatt av Aslaug Espe, som grunnla den første Tro og Lys-grupperingen i Norge i 1990, inspirert av Vanier. I forordet skriver biskop emeritus Erling Pettersen at boka viser at Vanier «har lyttet til stemmene fra mennesker som lider, som er utestengt og marginaliserte, og som har funnet et sted der fellesskapets bånd er sterke».

Samme år utkom også boka Hjertets tenker, skrevet av Michael Higgins. Boka handler om Vanier og inngår i forlagets serie «Moderne trosvitner», som er korte biografier om katolske og kristne forbilder fra det 20. eller 21. århundre. Andre navn i serien er foreløpig Oscar Romero og Dorothy Day.

St. Olav forlag skriver nå på sine nettsider at de trekker denne utgivelsen tilbake som følge av nyheten om Vaniers overgrep.

Oppløftende

Dingstad sier også til Vårt Land at hun ikke ville gitt ut noen av bøkene om denne informasjonen var kjent innen utgivelsene.

– Gitt at Vaniers forfatterskap preges av nettopp forholdet til de mest sårbare blant oss, ville det være vanskelig for meg personlig å legitimere det. Det vil være umulig for oss å utgi flere av hans bøker, selv om de i seg selv kan karakteriseres som perler og har hatt enorm betydning for mange mennesker.

Hun legger til at hun finner det «oppløftende» å se at l'Arches nåværende leder selv igangsatte denne eksterne granskningen for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Han har tatt disse kvinnenes smertefulle og forvirrende erfaringer på alvor og valgt åpenhet internt og eksternt. Det viser en modenhet hos dem som er inspirert av Vanier, som gjør at jeg er trygg på at de vil være egnet til å bedømme hva som bør skje med bøkene hans, sier Dingstad.

LES OGSÅ: Jeg slukte Vaniers bok i sommer, men i dag spyttet jeg boka ut igjen, skriver kulturredaktør Arne Borge

Vanier-biografen

I en kommentar i den kanadiske avisa The Globe and Mail, som først omtalte rapporten, skriver forfatteren bak Vanier-biografien, Michael W. Higgins, at den katolske kirke må revurdere sin seksuallære.

– Det destruktive potensialet som i århundrer har preget katolsk seksuallære – preget av en dyptgående frykt for seksuell nytelse med dens skille mellom kropp og ånd – trenger å bli gjenkjent. Det er dags for et nytt og sunnere menneskesyn.

Higgins er selv visepresident i «Mission and Catholic Identity» ved det katolske universitetet Sacred Heart i Conneticut.

Vanier mot Vanier

– Er det mulig å redde det han skrev ved å skille hans tekster fra disse handlingene, Kristine Dingstad?

– Bøkene hans har inspirert mye vakkert og løftet frem verdifulle perspektiver og korrektiver, og hvordan og hvorvidt innholdet på sikt vil kunne skilles fra det som nå er kjent om forfatteren, gjenstår å se. Hans livsverk, det fantastiske og inspirerende l'Arche, består og vil fortsatt ha avgjørende betydning i mange menneskers liv. Kanskje vi nå må lese Vanier mot Vanier, slik det er sagt om Heidegger?

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur