Leder

Kvinner og barn først

Et menneske slutter ikke å være norsk selv om det er kriminelt.

En ny bølge skummer nå mot regjeringens passivitet overfor de norske kvinnene og barna som sitter fast i Syria. I går skrev Vårt Land om at en rekke kirkeledere, politikere og jurister legger fornyet press på Erna Solberg for at hun må løse situasjonen. Det haster.

Kvinnene som sitter fast i Syria og omegn har frivillig vært en del av terrororganisasjonen IS. Regjerningen holder fast på at kun barna deres skal hentes hjem, mens kvinnene må bli værende. Resultatet er katastrofalt: Mødrene vil ikke skilles fra barna, og holder dem heller hos seg under umenneskelige forhold i Al Hol og andre leire. Rundt 50 norske statsborgere er dermed noen hårsbredder unna graven. 35 av disse er barn.

Hva kan regjeringen gjøre i denne situasjonen? Det var relativt enkelt å bestemme seg for å hente ut foreldreløse barn av norske statsborgere – det gjorde vi også tidligere i år da 5 enslige barn ble brakt hjem fra Al Holi juni.

Situasjonen i dag er imidlertid annerledes enn i juni. Staten er ikke barnas nærmeste pårørende, mødrene står imellom. Men mødrene er også norske statsborgere, og dermed Norges ansvar. Et menneske slutter ikke å være norsk selv om det er kriminelt. Norge kan ikke dumpe sine terrorister i andre land, spesielt ikke når disse landene er utarmet etter årevis med krig. Det er ingen grunn til å tro at syriske eller kurdiske domstoler står klare til å tiltale fremmedkrigerne. Her må Norge ta ansvar, også av hensyn til de krigsrammede statene.

Det er vanskelig, men likevel åpenbart hva løsningen må være for Norge: Alle de norske statsborgerne må hentes hjem, og de som er mistenkt for terrorisme eller medvirkning må straffeforfølges. Barna deres må tas vare på slik vi mener det er rett å ta vare på barn, med omsorg og oppfølging.

Solberg har all grunn til å lytte til kritikken hun høster. VG melder at tre av fire nordmenn vil hente mødrene hjem. Hvis Solberg risikerer andres liv av hensyn til regjeringssamarbeidet, er det umoralsk. Det bør ikke bli hennes ettermæle.

LES MER: Pådrivere for å løse Syria-barnas situasjon spår at regjeringen beklager til norske IS-kvinner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder