Politikk

Spår beklagelse til norske IS-kvinner

Tidligere statsråder, professorer og kirkeledere sier det mer enn noensinne haster med å løse situasjonen for de norske barna i Syria. Hvem i fremtiden må unnskylde Erna Solbergs passivitet? spør de.

– Dette er et stort nederlag for regjeringen. Vi har tydelig sett at menneskerettighetene rekker så langt som deres politiske vyer går, sier Irene Wenaas Holte, eks-generalsekretær i Norges KFUK-KFUM.

LES MER: Uvisst hvor farlige dømte IS-krigere er

Opprop og brev

– Her er det uskyldige barn som blir straffet for foreldrenes feil. Det trumfer alle motargumenter, sier Eldbjørg Løwer, tidligere Venstre-statsråd i Bondevik II.

I år har profilerte kirkeledere og tidligere statsråder skrevet brev og underskrevet opprop som krever at barn av norske IS-krigere må få komme hjem til Norge. Men presset ser ikke ut til å føre fram.

– Det er veldig alvorlig at regjeringen behandler egne lover, regler og FN-konvensjoner som et lunsjbord der de forsyner seg kun av det de liker, sier Wenaas Holte.

Hun mener at situasjonen i Syria har forverret seg dramatisk siden hun og et knippe kirkeledere skrev brev til statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg ser ingen grunn til at KrF, som tidligere har vært så tydelige, nå er tause fordi de sitter i regjeringen, sier Weenas Holte.

LES MER: Bare tre partier stemte for å hente syk fireåring til Norge

Spår unnskyldning

Jusprofessor Geir Ulfstein reagerer sterkt på regjeringens politikk. I en kronikk i Aftenposten stiller han og professor Sven G. Holtsmark ved Forsvarets høgskole spørsmålet «Får IS-kvinner og deres barn regjeringens neste unnskyldning?»

Han sammenligner deres situasjon med norske kvinner som giftet seg med tyske soldater, og frontkjemperne under 2. verdenskrig.

– Norge brukte også lang tid på å bestemme seg for å hjelpe frontkjemperne hjem, selv om de ble regnet som «landssvikere». Forskjellen nå er at regjeringen ikke har råd til å vente noen år på å komme på bedre tanker, sier Ulfstein.

LES MER: Opposisjonen: Det haster å få ut barna fra Syria

Radikalisering

Irene Wenaas Holte frykter at helsetilstanden til de norske barna i Syria forverres.

– Det er meget realistisk at et av barna dør. Og for hver dag som går, så bygges det et hat i alle som er nær disse menneskene, sier hun, og legger til:

– Det var Erna som ba om unnskyldning for Norges behandling av tyskerjentene etter krigen. Hvem må be om unnskyldning for Ernas avgjørelser?

Ulfstein er som Wenaas Holte utålmodig:

– Det haster å få dem hjem, hvis ikke kan mødrene og barna gå en veldig vanskelig fremtid i møte. De kan dø i leirene eller i krigshandlingene, sier han.

KrFs tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson etterlyser også handling:

– Norges ansikt utad er at vi stiller opp, og ikke minst når det gjelder barn. Dette er våre barn, og vi vet ikke hva som skjer med dem i Syria.

LES MER: Syriske sivile fanget i kryssild, kaos og frykt

Sier nei

Siden regjeringen sa ja til å hente hjem foreldreløse norske barn fra Syria, har de sagt nei til å hente hjem de øvrige barna og deres mødre. Regjeringen er splittet, for mens Frp sier bestemt nei til barn og mødre, vil Venstre og KrF hente også disse hjem.

LES MER: Stillheten som dreper kurdere

«Lys i mørket»

Før helgen gikk justisminister Jøran Kallmyr (Frp) ut og sa at han aksepterer at påtalemyndigheten kan komme til å hente mødre til Norge.

– Jeg kommer ikke til å overstyre påtalemyndigheten i et utleveringsspørsmål. Det har vært Fremskrittspartiets linje at mødrene som har vært der, ikke aktivt skal hentes hjem, sa Kallmyr til NTB.

Wenaas Holte mener Kallmyrs utspill er et «lys i mørket». Men ber likevel om fortgang:

– Jeg har ingen forståelse for hvorfor dette er så vanskelig. Norge hadde en mulighet til å hente hjem norske borgere tidligere. Nå som Tyrkia har gått inn i Syria kan det bli mye mer krevende, sier hun.

LES MER: Wara: – Fremmedkrigere er norske statsborgere med rett til å returnere til Norge

---

Norske i Syria

  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier rundt 20 nordmenn med tilknytning til ekstremistgruppen IS befinner seg i konfliktområdene i og rundt Syria. Ti av disse er kvinner.
  • PST anslår at rundt 35 barn oppholder seg i regionen med norsk mor eller far.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk