Leder

Vårt Land mener: Valgsystemet bør utredes

Et system der alle politikere velges hvert fjerde år er verdt å se nærmere på.

Mandag gikk KrFs nestleder Ingelin Noresjø ut og ba om at valgordningen endres. Hun ønsker at alle valg skal holdes samtidig: Både på lokalt, regionalt- og nasjonalt nivå. Hun tar dermed til orde for å få over til den modellen de blant annet har i Sverige.

Hun mener årets valgkamp viser fram at nasjonale saker tar fokus vekk fra lokale saker, på tross av at det var et lokalt og regionalt valg.

Et av hennes viktigste argumenter er at det blir mer langsiktighet for å kunne planlegge en politisk prosess som tar fire år. I år stoppet mye opp på grunn av at det er valg annethvert år, og fordi politikere venter med å gjennomføre tiltak midt i en valgkamp, da visse saker kan skape konflikter.

LES OGSÅ: KrF-nestleder vil endre valgordningen må endres

Den andre grunnen hennes er økonomi. Det koster flere millioner kroner å holde valg. En del av dette vil vært spart dersom alle valg avholdes samtidig.

Vi mener det er verdt å se på denne modellen. Selv om vårt demokrati og valgsystem er godt, er det viktig å se på mulighetene for å gjøre det bedre. Men dette må først utredes grundig. Akkurat nå jobber et tverrpolitisk utvalg med å gjennomgå valgsystemet i Norge. De kommer med en innstilling over nyttår. Når valg skal avholdes er en av punktene som kan bli behandlet i en slik utredning.

Slik professor i statsvitenskap, Jan Teorell, er inne finnes nedsider ved å avholde valg så sjeldent. En av dem er at lokale parti vil kunne tape oppslutning, fordi det blir viktigere for folk å stemme nasjonale politikere. Dette er erfaringene fra Sverige på 70-tallet, da en slik ordning ble innført.

Men her bør oppsider og nedsider av en slik ordning veies opp mot hverandre. Dersom et felles valg hvert fjerde år kan gi økt stabilitet er dette av stor verdi. Så er det eventuelt mulig å veie opp for nedsidene ved et felles valg, på andre måter. Alt dette bør på bordet før det kan tas en avgjørelse om å endre valgsystemet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder