Leder

– Alle skal med

Kjell Ingolf Ropstads vei til partilederstolen er i boks. Samlingen av KrF etter retningsstriden er alt i gang, mener han.

– Jeg har vært opptatt av at hele partiet skal gjenspeiles i partiledelsen og sentralstyret, sier Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

Nå har en «samstemt» valgkomité oppfylt ønsket hans.

LES OGSÅ: Ropstad i Min tro: – Tror ikke det var Guds plan at retningsvalget gikk sånn.

Jobber oss forbi skillet mellom røde og blå i KrF

Rød side i retningsstriden og fylkene utenfor kjerneområdet i sørvest blir representert i både partiledelse og sentralstyre, hvis valgkomiteen får viljen sin på landsmøtet i slutten av april.

– Det gjør det lettere å skape samling og forankre politikken. Samtidig jobber partiet seg sakte men sikkert forbi det skillet mellom røde og blå KrF-ere, sier Ropstad.

På årsmøter rundt om i KrF-land møter han fortsatt en del som er skuffet.

– Men heldigvis har de aller fleste valgt å stå på videre. KrF skal være gjenkjennelige, sier han.

LES OGSÅ: Lunde og Noresjø er i tet – her er KrFs nestlederløp

Oppgave nummer én: Bygge organisasjonen og samle partiet

Valgkomiteen anbefaler at Nordlands fylkesleder, Ingelin Noresjø, blir 2. nestleder når Ropstad etter alle solemerker rykker opp (se sidesak). Olaug Bollestad er innstilt som 1. nestleder.

Mens partiledelsen har blå overvekt, er det rød overvekt blant de fem faste medlemmene valgkomiteen har innstilt (se faktaboks).

Fylkeslag fra utenfor KrFs kjernestrøk i sør og vest har presset på for å få «sin» nestleder og øke tyngden sin i partiets viktige sentralstyre. Mange av disse hadde røde flertall i KrFs retningsstrid.

– Ingelin Noresjø er fylkesråd for næring. Det passer bra når jeg ønsker å løfte verdiskapning og arbeidsplasser i hele landet som en viktig KrF-sak, sier Ropstad.

Men det er dette som blir jobb nummer én hvis han blir valgt til partileder:

– Å bygge organisasjonen og samle partiet blir viktigst. Vi må synliggjøre de mange gjennomslagene våre for å begeistre KrF-ere.

LES OGSÅ: Krevende KrF-jakt på nye partitopper

– Ønsker å markere KrF som et tydelig familieparti

Vårt Land treffer Ropstad på jobbbesøk som barne- og familieminister hos «Friluftshuset» til Den Norske Turistforening på Sørenga i Oslo.

DNT får i 2019 for første gang øremerkede midler fra en tilskuddsordning mot barnefattigdom. Ropstad besøker for tiden mottakere. Dette er et politikkfelt Ropstad for alvor vil gjøre til en merkesak for KrF:

– Jeg ønsker å markere KrF som et tydelig familieparti. Jeg vil løfte valgfrihet og tillit til familiene. Der har KrF fått gode gjennomslag for økt barnetrygd og fritidskort i regjering, sier han.

Betyr det at saker som gjerne ble assosiert med Knut Arild Hareide og rød side, slik som internasjonal solidaritet og klima, ikke vil bli like sterkt prioritert?

– Nei. Vi har jo utviklingsministeren og et godt partiprogram på disse feltene.

Anbefalingene fra fylkeslagene har vært «svært tydelige på at Ropstad bør bli ny partileder etter at Knut Arild Hareide valgte å fratre», sier valgkomitéleder Solveig Tege Engesdal i en uttalelse.

Ropstad varsler nå innsats fram mot høstens lokalvalg for å støtte lokalpolitikernes valgkamp. Har han et mål for KrFs nasjonale oppslutning ved valget?

– Det skal sentralstyret diskutere. Jeg håper å komme høyere enn de 4,2 prosentene vi fikk ved stortingsvalget.

LES OGSÅ: Derfor brukte ikke Hareide mer makt

Vil ikke kopierer svensk suksessoppskrift

Mens KrF har ligget under sperregrensen på snittet av målingene siden oktober, overrasket søsterpartiet Kristdemokraterna i Sverige med et brakvalg i fjor – mye takket være flammende partileder Ebba Busch-Thors flammende opptreden i TV-debatter.

Oppskriften har vært: Helsepolitisk valgkampsak og brodd mot «overivrige» progressive likestillingsforkjempere. KD ligger dessuten godt til høyre i økonomisk politikk og har stjålet velgere fra Sverigedemokraterna på tøff tone om innvandring, lov og orden. Samtidig er de mer liberale på abort enn KrF.

Kjell Ingolf Ropstad ønsker å kopiere suksessen, men ikke oppskriften:

– Jeg lar meg imponere, men KrF er et tydelig sentrumsparti og det er verken min plan å legge KrF til høyre for Høyre eller å følge KD i de andre sakene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder