Nyheter

Lunde og Noresjø er i tet – her er KrFs nestlederløp

KrFs fylkeslag gir tydelig beskjed om å få «rød» nestleder i tillegg til Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Men partiet er splittet om hvem.

– Det er hyggelig å bli foreslått, sier Erik Lunde, Oslo-politiker, «sjefideolog» og «rød» forhandler på Granavollen.

I helgen bekreftet partiets fylkesleder i Nordland, Ingelin Noresjø, sitt kandidatur i Vårt Land:

– Jeg stiller som nestleder fordi jeg ønsker at KrF skal representere hele landet, sa hun i helgen.

LES OGSÅ: Analyse: Nettopp da Erna Solberg skulle triumfere med ny flertallsmakt og KrF på laget, gjør Ap sin beste måling siden valget.

Variert bukett.

Vårt Lands kartlegging blant fylkeslagene viser dette:

• Fire av de 14 fylkeslagene som inntil torsdag ettermiddag hadde nominert kandidater til de tre lederposisjonene i KrF hadde lansert Lunde som kandidat.

• Seks ønsker seg Ingelin Noresjø.

Onsdag lanserte Østfold KrF tidligere KrFU-leder Ida Lintveit Røse som ny 2. nestleder. Fersk utviklingsminister Dag Inge Ulstein er foreslått fra hjemfylket Hordaland. Etter det Vårt Land forstår er ikke Ulstein en bekreftet kandidat.

Samling om Ropstad

Akershus KrF mener Hans Olav Syversen enten bør bli leder eller nestleder i partiet. Tidligere stortingsrepresentant Line Henriette Holten er også i navnebunken, men har nylig fått toppjobben i organisasjonen Tekna. Dessuten er Hilde Ekeberg spilt inn på en delt tredjeplass fra hjemfylket Oppland.

Før helgen gjorde nestleder Olaug Bollestad det tindrende klart at Kjell Ingolf Ropstad burde bli KrFs neste leder. Hun ville ikke stille seg i veien.

NRK har alt meldt at Ropstad har fått solid oppslutning til å overta partiledervervet fra fylkeslagene.

LES OGSÅ: Erik Lunde i «Nyhus & Dokka»: Skuffet over Jonas

Bollestad ønsket

Vårt Lands gjennomgang viser nær komplett oppslutning om Ropstad så langt. To fylkeslag svarte tidlig at de ønsket Syversen, men han avviser helt å være kandidat. Hittil er det bare ett av lagene som har svart, som ikke har Bollestads navn på listen over ønskede personer i ledertrioen.

Om løpet om de to første toppvervene synes lagt, kan valgkomiteen få en nøtt om vervet som 2. nestleder.

Erfaren Lunde

Lunde er kjent med at han er foreslått som nestlederkandidat, og synes det er hyggelig og sier det får «bli en overveielse» når landskapet avtegner seg i saken. Han er foreslått av Oslo KrF – og har lang erfaring fra bystyret i hovedstaden.

– Lunde er en utmerket og rutinert politiker, sier Oslo KrFs leder, Espen Andreas Hasle.

I tillegg er Lunde foreslått av Vestfold, Telemark og KrF-kjernefylket Rogaland.

LES OGSÅ: Erna og Siv i forsetene – KrF og Venstre fikk baksetene

Rødt ønske

At partiet etter den splittende retningsstriden burde ha en profil fra rød side inn i ledelsen, har vært et bredt ønske i KrF. Fylker med tunge distriktsinteresser mener dette bør bli Ingelin Noresjø. Forslaget støttes ikke bare av Troms og Finnmark og Nordland. Også Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Agder og Oppland stiller seg bak.

– Men Ida Lindtveit Røse vil kunne bli et ungt og friskt pust, sier Brynjar Høidebraaten, leder i Østfold KrF.

Leder i KrFs valgkomité, Solveig Ege Tengesdal, svarer dette på spørsmålet om det er viktig å få landet en samlet innstilling:

– Det er flott at det finnes flere kandidater. Jeg håper vi kan legge frem en innstilling som landsmøtet kan samle seg om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter