Leder

Nazister i politikken

Her i landet har vi mye å hente i arven fra den kirkelige motstanden mot nazismen under krigen.

I den svenske byen Ludvika satser nå nazister i Den nordiska motstandsrørelsen på å bli representert i kommunestyret gjennom vanlig demokratisk valg. Vårt Land hadde i går en reportasje fra deres valgkamp. Grupperingen profilerer seg foran valget med vanlige lokalpolitiske saker og driver valgkamp med tradisjonelle metoder.

At nazismen blir en del av den politiske hverdagen i vårt naboland, er et urovekkende tidssignal. Selv om nazistene opptrer demokratisk, endrer det ikke på at deres mål er å avskaffe vår demokratiske samfunnsorden. Og selv om de profilerer seg med andre saker, bygger deres ideologi på et menneskesyn som går på tvers av det vårt samfunn er tuftet på.

LES OGSÅ: Her driver nazi-gruppen valgkamp i gågaten

Nazistene vant i sin tid makten i Tyskland gjennom demokratiske valg. Men før det kom så langt, hadde de i flere år styrket sin stilling gjennom å skremme og terrorisere alle motkrefter. Å vise styrke gjennom marsjer, uniformer og faner, var en del av virkemidlene. Trakassering av meningsmotstandere var også viktig for å bli en dominerende kraft.

Det er all grunn til å regne med at også moderne nazister vil bruke denne doble strategien. Vi har allerede sett nazimarsjer i skandinaviske byer. I Ludvika forteller folk at de blir skremt fordi gruppen fotograferer folk som markerer motstand.

Det er et dilemma at grupper som vil demokratiet til livs, kan operere vernet av demokratiets rettigheter. Men det ville være et nederlag å innskrenke de demokratiske rettighetene. Nazistene må møtes i åpen debatt. Samtidig må samfunnet vise en konsekvent linje mot alle tendenser til trusler, trakassering og voldsbruk.

LES OGSÅ: 'Nazistane er smarte enn før'

Her i landet har vi mye å hente i arven fra den kirkelige motstanden mot nazismen under krigen. Den klare forkynnelsen av at nazismen står i motstrid til det kristne budskapet, er fortsatt en grunn å stå på. Det er interessant å se at også i Ludvika er kirken blitt en viktig kraft i motstanden mot nazismen.

Det er viktig å ikke la seg skremme til taushet eller passivitet av nazistene. Å skape arenaer for samhold og i praksis demonstrere det kristne menneskesynet er et godt bidrag til det.

Trykket i Vårt Land 1. september, 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder