Leder

Tapt slag

Israel bør bruke denne episoden til å revurdere den doktrinen de har om hard gjengjeldelse.

«Det foregår en krig om opinionen mellom Israel og palestinerne. Denne krigen krever en ny og ­annerledes tilnærming til den vi har hatt til nå.» Dette skriver Nachman Schai i den konservative israelske avisen Jerusalem Post, etter at bildene av den 17 år gamle palestinske aktivisten Ahed Tamimi nok en gang har gått verden over. Den mer venstreorienterte Haaretz skriver om Israels PR-katastrofe.

Unge Tamimi visste hva hun gjorde da hun skjelte ut en israelsk soldat som hadde trengt seg inn på familiens eiendom og ga ham en ørefik. Det var meningen å få filmet soldatbrutalitet. Men soldaten opptrådte imponerende behersket og lot seg ikke provosere.

Tre dager senere la den israelske hærens informasjonstjeneste ut en film av hvordan soldater midt på natten trengte inn i Tamimis hjem og arresterte både jenta og moren hennes. Det var tydeligvis om å gjøre å sende et budskap om at krenkelse av ­israelske soldater ikke vil bli tolerert.

Dette budskapet var nok først og fremst beregnet på deler av det israelske publikum, som protesterte­ mot at israelske soldater skulle kunne angripes uten at det førte til reaksjoner. Man kan knapt ha trodd at dette ville avskrekke­ andre palestinske ungdommer – all erfaring tilsier det motsatte. Og det ­virker som man ikke tenkte­ på effekten det ville ha i resten av verden.

Ahed Tamimi er ingen naiv og uskyldig ungjente. Hun er oppdratt til å drive motstand. Familiemedlemmer er blitt alvorlig skadet i protester mot bosettere og soldater. Faren har sittet et år i fengsel uten dom. Slektninger har vært involvert i terrorisme, og både Ahed og moren hennes har verbalt uttrykt støtte til drap på israelske sivile.

Men det verden ser, er et land som setter en ung jente i fengsel i åtte måneder for en nokså uskyldig handling. Israel bør bruke denne episoden til å revurdere den doktrinen de har om hard gjengjeldelse er det beste middelet mot palestinsk motstand.

Om regjeringen hadde fulgte soldatens eksempel og ikke brydd seg om en ufarlig episode med en ung jente, ville de ikke bidratt til å skape et symbol som skader Israels omdømme og styrker palestinsk motstand.

Trykket i Vårt Land 31. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder